Kompanija Adriatic Properties prihvatila da se arbitraža pred sudom u Londonu zaustavi na tri meseca.

Zakupac grad-hotela Sveti Stefan i Vile Miločer, kompanija Adriatic Properties, prihvatila je predlog Vlade da se arbitražni postupak pred Međunarodnim sudom u Londonu zaustavi na tri meseca i da se za to vreme otvori elitni resort.

Dogovoreno je, kako je Vijestima potvrđeno iz više izvora, da u ta tri meseca dve strane pregovorima reše sve međusobne probleme i sporazumno izađu iz arbitražnog postupka.

Nije u funkciji tri godine

Iako je zakupac odmah prihvatio Vladin predlog, a 30. maja im je određen rok da zajednički obavijeste Arbitražu da će postupak biti zaustavljen na tri meseca, kako je rečeno “Vijestima”, iz Vlade nije bilo odgovora.

Hotelski kompleks zatvoren je uoči leta 2021. godine, nakon čega je dve godine bio zaključan ulaz na Sveti Stefan, a prošle godine ostrvo je bilo delomično otvoreno, ali samo za posetioce.

Potez Vlade čekaju dve strane – zakupac gradskog hotela Sveti Stefan Vile Miločer i još nedovršenog hotelsko-apartmanskog naselja Kraljičina plaža, kompanija Adriatic Properties koja je spremna pregovarati pred Arbitražnim sudom u Londonu i dokazuje pred domaćim sudovima da je međunarodni sud jedino mesto gde se odlučuje o ugovornim obavezama.

sveti-stefan.jpg
Youtube prtscr / Alex Konf 
foto: Youtube prtscr / Alex Konf

S druge strane, Državno hotelsko-turističko poduzeće Miločer i kompanija u većinskom državnom vlasništvu Hoteli Sveti Stefan, takođe, čekaju reakciju Vlade, jer su u izuzetno teškoj finansijskoj situaciji, budući da zakupac praktično nije platio ni evro za iznajmljivanje najvrednijeg dela obale na celu godinu.

Hoteli HTP Miločer i Sveti Stefan u većinskom vlasništvu države, koji upravljaju elitnim resortom Sveti Stefan – Miločer, dužni su Adriatic Propertiesu da plate 600 hiljada funti, koliko iznose troškovi arbitražnog postupka pred sudom u Londonu.

Pred Međunarodnim arbitražnim sudom u toku je spor koji je Adriatic Properties pokrenuo tražeći da mu se na ime kršenja ugovora isplati 100 miliona evra. Državne kompanije odgovorile su tužbom.

Prošlo leto gradski hotel nije imao goste, bio je otvoren samo za organizovane obilaske posetilaca, kada je ulaznica na ostrvo koštala 25 evra po osobi.

shutterstock-1994481572.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Ugostiteljski objekti i poslovni prostori na prilazu gradu-hotelu nisu radili. Veliko nezadovoljstvo meštana što grad-hotel Sveti Stefan četvrto leto dočekuje pod ključem bilo je jasno na velikoj demonstraciji koja je krajem marta organizovana ispred metalnih vrata na samom ulazu u gradski hotel.

Meštani su tada upozorili da, ako grad-hotel ne bude otvoren do 15. juna, ne isključuju mogućnost blokade celog mesta. Od Vlade su zatražili da, ako zakupac nastavi da krši ugovor, raskine aranžman i grad-hotel vrati državi.

Adraitic Properties grčkog biznismena Petrosa Statisa odlučio je 2021. godine da zatvori grad-hotel Sveti Stefan i Vilu Miločer, nakon što su meštani razbili vrata na Kraljičinoj plaži.

profimedia0262837874-sveti-stefan.jpg
Profimedia 
foto: Profimedia

Ne plaćaju zakup

Izvršni direktor HTP Miločer Igor Đurašević ranije je za “Vijesti” rekao da Adriatic Properties nije platio tri kvartalne rate zakupa i da duguje 315.000 evra.

- Za mesec dana stiže i četvrti račun, što znači da zakupnina predviđena ugovorom za Kraljičinu plažu nije plaćena celu godinu. Zbog toga je blokiran račun naše kompabnije koja je u stopostotnom vlasništvu države, plate nisu isplaćene više od pola godine, nemamo osnovne uslove za rad. Telefoni u poslovnom prostoru su isključeni. Ugrožena je milionska državna imovina jer smo se zadužili - rekao je Đurašević.

BiznisKurir/Poslovni dnevnik