POVLAČI SE SLOVENSKA ŠUNKA! Zaražena opasnom bakterijom
Foto: Shutterstock

POVLAČI SE SLOVENSKA ŠUNKA! Zaražena opasnom bakterijom

InfoBiz -

Povlači se Z' dežele sendvič sa šunkom od 500 grama sa rokom upotrebe 31. maja 2024. godine, zbog utvrđene bakterije Listeria monocitogenes, saopštio je Državni inspektorat.

Reč je o šunki slovenačkog proizvođača Celjske mesnine d.o.o., lot broj 1413100, a veletrgovac je METRO Cash & Carri d.o.o.

Radi se o odluci hrvatskog inspektorata za METRO Hrvatska prodavnice, ali je važno napomenuti da METRO Cash&Carry Srbija nema u prodaji navedeni proizvod.

Proizvod nije usklađen sa Uredbom Komisije (EC) od 15. novembra 2005. o mikrobiološkim kriterijumima za hranu, a obaveštenje se odnosi isključivo na navedeni proizvod, navodi se u saopštenju.

Bakterija Listeria monocitogenes izaziva zaraznu bolest listeriozu, koja može dovesti do prevremenog porođaja i pobačaja tokom trudnoće. Listerioza takođe može uticati na centralni nervni sistem. Bakterija se nalazi u okolini iu crevima sisara (osim ljudi), ptica, rakova i pauka.

Reč je o bakteriji koja može da se razmnožava na prilično niskim temperaturama skladištenja (+4°C), a zbog svoje jake otpornosti i visoke koncentracije natrijum hlorida, listerija može da preživi različite postupke koji se koriste u preradi hrane.

Kontaminirana hrana je glavni put prenosa ove bakterije iz okoline na ljude.

Kurir.rs/Index

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja