SOLARNA ELEKTRANA 'SARAORCI', NAJVEĆA U SRBIJI, PUŠTENA U RAD: Završena prva faza radova na izgradnji
Foto: Dragan Mujan

SOLARNA ELEKTRANA 'SARAORCI', NAJVEĆA U SRBIJI, PUŠTENA U RAD: Završena prva faza radova na izgradnji

InfoBiz -

U naselju Saraorci pored Smedereva, završena je prva faza radova na izgradnji najveće solarne elektrane u Srbiji 'Saraorci' čija ukupna snaga u prvoj fazi iznosi 9.86MW (11,8 MWp) dok u je u drugoj fazi predviđena snaga od 1.5MW (1,86 MWp). Reč je o fotonaponskoj elektrani, koja koristi obnovljivi izvor energije – sunčevo zračenje za potrebe proizvodnje eleketrične energije, koja se u potpunosti prenosi u elektrodistributivnu mrežu.

Projekat je realizovala nemačka kompanija AVR Group, koja u Srbiji posluje od 2017. godine, dok je radove izvela kineska kompanija PowerChina.

Na događaju puštanja u rad elektrane prisutnima su se obratili: Bojan Lazić, glavni inženjer AVR Group, Jan Laihui, generalni menadžer PowerChina Hubei, Milan Novaković, šef kabineta ministarke za rudarstvo i energetiku i Jasmina Vojinović, gradonačelnica Grada Smedereva.

Saraorci
foto: Dragan Mujan

-Veliko nam je zadovoljstvo što je solarna elektrana 'Saraorci' izgrađena i što možemo da najavimo njeno puštanje u rad. Očekivana godišnja proizvodnja elektrane je 15.1 GWh što je dovoljno za snabdevanje oko 2.400 domaćinstava. Ovo je prvi projekat u našem portfoliu od ukupno 300MW koje planiramo da gradimo u narednom periodu. Sama izgradnja je bila veoma izazovna ali smo u ovom procesu mnogo naučili i radujemo se budućim projektima. U junu 2024. se očekuje početak izgradnje nove solarne elektrane u Obrenovcu, snage od 9,95MW a odmah potom i izgradnja druge faze solarne elektrane u Saraorcima. Druga faza izgradnje solarne elektrane u Saraorcima je posebno interesantna po tome što planiramo izdavanje digitalnog tokena koji će investitorima dati mogućnost ulaganja u obnovljive izvore energije uz ostvarenje prinosa – izjavio je Bojan Lazić, glavni inženjer AVR.

Iskorišćavanjem solarne energije, ova elektrana će igrati ključnu ulogu u zaštiti životne sredine i promovisanju održivosti u Srbiji. Procenjuje se da će fotonaponska elektrana dovesti do smanjenja emisiju CO2 u vrednosti od 17.500 tona na godišnjem nivou. Elektrana će povećati i sveukupan proizvodni udeo 'zelene energije' u elektroenergetskom sistemu Republike Srbije.

- Ovo je rezultat zajedničkih napora svih nas i značajna prekretnica na putu razvoja zelene energije u Srbiji. To ne samo da je unelo novu vitalnost u lokalni ekonomski razvoj, već je i poboljšalo očuvanje životne sredine i efikasnost energetskog sistema zemlje. Poseta kineskog predsednika gospodina Si Đinpinga Srbiji protekla je veoma dobro i donela je značajne rezultate. U prisustvu dva šefa države, Kina i Srbija su povezale niz sporazuma o saradnji, uključujući i energetski sektor. PowerChina, kao vodeća kompanija u oblasti globalne energetske izgradnje, uvek je praktikovala koncept zelenog razvoja i promovisala energetsku transformaciju. U budućnosti, PowerChina će nastaviti da se pridržava koncepta zelenog razvoja i uz podršku srpske vlade i kineske ambasade će dodatno povećati ulaganja u oblast obnovljive energije koja će uticati na ekonomski i društveni razvoj Srbije i dati veći doprinos ostvarenju održivog razvoja zemlje. Ovaj projekat ima potencijal da bude značajna prekretnica, dodatno jačajući dugogodišnje prijateljstvo između Kine i Srbije – izjavio je Jan Laihui, generalni menadžer PowerChina Hubei.

Saraorci
foto: Dragan Mujan

Solarna elektrana u Saraorcima, snage 9.86 MW, priključena je na elektrodistributivni sistem povezivanjem novog priključno razvodnog postrojenja kablovskim vodom 35kV od TS 35/10kV, Lugavčina sa jedne strane, kao osnovno napajanje i drugim kablovskim vodom 35kV od TS 35/10kV, Lozovik sa druge strane kao rezervno napajanje.

Povezivanja dva konzuma trafostanica Lozovik i Lugavčina preko elektrane Saraorci donosi veću pouzdanost i sigurnost napajanja oba konzuma. Elektrana popravlja naponske prilike na 35 kV naponskom izvodu preko kojeg se vrši napajanje mesta Mala Krsna, Skobalj, Osipaonica, Lugavčina, Saraorci i Lozovik. Elektrana je projektovana u skladu sa važećim tehničkim propisima i standardima, kao i Pravilima o radu distributivnog sistema. Elektrana celokupnu proizvodnju plasira u distributivni sistem električne energije Srbije.

biznis.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track