"AKO IH NE NAĐEMO - ZATVARAMO" U Nemačkoj vape za OVIM radnicima: "Vikendom svi žele da se opuste"
Foto: Shutterstock

"AKO IH NE NAĐEMO - ZATVARAMO" U Nemačkoj vape za OVIM radnicima: "Vikendom svi žele da se opuste"

InfoBiz -

Manjak kvalifikovane radne snage u Nemačkoj vidi se u mnogim oblastima. Restorani ne mogu da nađu kuvare, bolnicama nedostaje lekara i sestara, građevinci kasne sa radovima bez majstora - a bazeni neće moći da rade bez spasilaca.

Sezona otvorenih bazena počinje za samo nekoliko nedelja, a uprave, kao i pred prethodnih nekoliko sezona, očajniki traže spasioce i instruktore plivanja. Bazeni, naime, bez njih ne smeju da prime goste i ostaće zatvoreni dok ne reše problem.

To se već dešavalo i upravo zato je sportsko udruženje građana Duizburga pokrenulo kampanju "spasavanja bazena."

"Manjak osoblja u branši je očigledan. Na tržištu jednostavno nema dovoljno ljudi," rekao je Mark Rideshajm iz uprave udruženja.

Operateri bazena u gradu su otvorili stalan konkurs uz minimalne uslove: Kandidati ne moraju da zakazuju termin, mogu i da se pojave bilo kada i samo treba da ponesu kupaći kostim.

Zatvorene bazene nastoje da izbegnu i drugi nemački gradovi. U Esenu, na primer, operateri spasioce aktivno traže u plivačkim klubovima.

bazen
foto: Shutterstock, Ilustracija

"Uključili smo se u žestoku borbu za radnike," rekao je Frank Ahcen iz gradskog ogranka Nemačkog udruženja operatera bazena i kupališta.

Većina lokalnih zajednica u narednih par nedelja zatvara konkurs za spasioce i instruktore. Tada će biti jasno koliki je tačno manjak za otvaranje letnje sezone.

Osim spasilaca, Nemačkoj nedostaje između 2.000 i 3.500 drugih bazenskih radnika, uključujući tehničko osoblje koje se, na primer, stara o kvalitetu vode.

U zemlji, inače, radi oko 6.500 zatvorenih i otvorenih bazena. U prethodne tri godine, mnogi su otvarali sa kašnjenjem i skraćivali radno vreme, a pojedini su potpuno zatvarali vrata javnosti.

"Toga će sigurno biti i ove godine," rekao je portparol nacionalnog udruženja spasilaca Martin Holchauze.

Mada očekuje da se deo potrebnih radnika nekako pojaviti narednih nedelja i meseci za barem provizorno rešenje tu i tamo, Holchauze je upozorio kako "potreba bazena za stručnom radnom snagom ne može da se rešava danas za sutra."

Predsednik Saveza nemačkih instruktora plivanja Peter Harchajm problem uopšteno vidi u samom društvu.

"Svi žele da vikendom izađu, opuštaju se i uživaju u velnesu, ali jedva neko želi da radi za vikend i doprinese tome da takva ponuda postoji," rekao je. "To ne možemo da rešavamo samo mi iz branše."

Kurir.rs/B92

Preneo: R.J.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track