PET PROFESIJA KOJE RADE ISKLJUČIVO ŽENE: Spisak poslova kojima muškarci neće da se bave ni u ludilu, ali vole da budu direktori
Foto: Profimedia

u susret 8.martu

PET PROFESIJA KOJE RADE ISKLJUČIVO ŽENE: Spisak poslova kojima muškarci neće da se bave ni u ludilu, ali vole da budu direktori

InfoBiz -

Većinu zaposlenih starosti između 15 i 64 godine u Evropskoj uniji u trećem kvartalu 2023. godine činili su muškarci (53,5%), dok su 46,5 procenata bile žene.

Ipak u nekim zanimanjima žene su predstavljale većinu, pokazuju podaci Eurostata urađeni prema Međunarodnoj standardnoj klasifikaciji zanimanja (ISCO).

žena, zabrinuta, posao, kancelarija, tužna, otkaz
foto: Profimedia

Tako su žene dominantno radile kao službenice za podršku (65,8 %), kao radnice u uslužnom i prodajnim delatnostima (63,5%), dok ih je među naučnicima i nastavnicima bilo 54,3 procenta. Takođe, u osnvonim zanimanjima (čistači, kuriri, perači vozila, kućne pomoćnice...) dame su radile malo više od muškaraca (53%).

Poslove tehničara i stručnih saradnika nežniji pol je delio barabar sa jačim polom. Ali ono u čemu su žene retko zastupljene su zantski i slični poslovi (11,1%), dok ih nešto malo veći broj radi kao rukovaoci postrojenja i mašina i montažeri (17,9%).

Na direktorskim pozicijama bilo je 34,7 odsto žena.

Ali kada se pogleda detaljnija klasifikacija poslovi u kojima žene čine ubedljivu većinu su dadilje 92,6 procenata, zatim slede sekretarice (89,3%), nastavnice u osnovnim školama i predškolskim ustanovama (88,2%), medicinske sestre i babice (87,5%) i čistačice i pomoćnice u domaćinstvu, hotelima i kancelarijama (86,5%).

Najmanje zaposlenih žena ima u građevinskim poslovima (1,4%), među mehaničarima i serviserima mašina (2,9%), instalatera i servisera elektro opreme (3,1%), među limarima, zavarivačima i i srodnim poslovima (3,7%), kao i među vozači teških kamiona i autobusa (3,8%).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track