"SVI PITAJU JE L PROŠLO, KAO DA SAM KASIRKA U PRODAVNICI" Konobar poludeo zbog jedne stvari pa poveo RASPRAVU! Ovome se nije nadao
Foto: Shutterstock, Ilustracija

"SVI PITAJU JE L PROŠLO, KAO DA SAM KASIRKA U PRODAVNICI" Konobar poludeo zbog jedne stvari pa poveo RASPRAVU! Ovome se nije nadao

InfoBiz -

Konobar u Srbiji jeste zanimanje koje nedostaje, ali i njima nedostaju veće plate i bolji uslovi. Čim počne priča o sezoni, tako krenu i nova-stara pitanja kako njihov položaj da se poboljša. Pojedine zemlje kao jednu od mera za ovaj sektor uveli su i bakšiš koji po zakonu ide preko kartica.

Kako je ranije ispričao jedan od konobara, stranci misle da im se bakšiš već računa.

"Ubih se objašnjavajući da stopa od 20 odsto koja je na fiskalnom računu, nije bakšiš koji ostavljaju nama već PDV", rekao nam je ranije V. V. inženjer koji radi konobarski posao u jednom poznatom lokalu u centru grada.

Prema njegovim rečima, stranci mešaju stopu poreza sa 20 odsto bakšiša koliko uglavnom ostavljaju vani.

restoran, konobar
foto: Shutterstock

Da to nije usamljen slučaj pokazuje i post na društvenim mrežama koji se ovih dana deli ogromnom brzinom, a koji možete videti u nastavku teksta.

"Da li je moguće da je naš narod postao toliko nekulturan. 6 naplata, kartice i niko dinara da ostavi kao da radim u Maksiju na kasi, "je l' proslo, jeste hvala doviđenja" još da ih pitam hoćete kesu... Ljudi bakšiš nije grad u Turskoj, konobari i šankeri rade za bakšiš", naveo je on.

Međutim, u komentarima nije baš "dobro prošao" pošto se većina odnosi na ukazivanje da konobari ipak rade za platu.

Kako zakonom urediti davanje i primanje bakšiša večita je tema srpskih konobara, taksista, dostavljača, kao i svih drugih koji žive od pružanja usluga i koji uz pomoć napojnica zadovoljnih mušterija upotpunjavaju kućni budžet.

I danas na nekim mestima možete da dodate željeni iznos prilikom plaćanja karticom, ali malo ko zna da od 100 dinara uplaćenih na ime bakšiša preko kartice, konobaru kom je novac namenjen ide samo 35 dinara.

Kurir.rs/Blic

Preneo: B.V.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja