ODMARATE LI SE NA ODMORU ILI VAM JE MISAO NA POSLU? Zbog ovoga možete imati OZBILJNE probleme, evo zašto je važno da se isključite
Foto: Shutterstock

smanjite rizik

ODMARATE LI SE NA ODMORU ILI VAM JE MISAO NA POSLU? Zbog ovoga možete imati OZBILJNE probleme, evo zašto je važno da se isključite

InfoBiz -

Godišnji odmor direktno utiče na naše zdravlje, i kratkoročno i dugoročno. Prema nalazima Svetske zdravstvene organizacije, više od 700.000 ljudi je umrlo od šloga i srčanih problema povezanih sa brojem radnih sati. Najviše su pogođeni sredovečni zaposleni i stariji muškarci, pokazali su podaci iz 2016.

Rad više od 50 sati nedeljno postao je na kraju ključni faktor koji povećava rizike od oboljevanja srca. Nisu u pitanju samo fizički poslovi kao rizični: tokom kovid zatvaranja, broj radnih sati zaposlenih od kuće se čak povećao za 10 procenata prema nalazimo Svetske zdravstvene organizacije. Sem velikog broja sati, postoji još jedan poguban trend: rad tokom godišnjeg odmora.

Devojka, Internet, Letovanje, Odmor, Plaža, Društvene Mreže
foto: Shutterstock

Prema istraživanju koje „Forbs” navodi, oko 70 procenata zaposlenih se tokom godišnjeg odmora uključuje u posao, od kojih 60 procenata kaže da to rade zbog očekivanja nadređenog, a 55 procenata navodi da se osećaju isključeno ili da nešto propuštaju, ako se radno ne angažuju na odmoru.

Često i sami zaposleni imaju određenu vrstu zavisnosti od toga da proveravaju mejlove, da se priključe na „zum” sastanak, rešavaju probleme telefonom dok su na odmoru.

Odmor
foto: Shutterstock

Pogrešna je kultura, duboko utemeljena, da je rad tokom godišnjeg odmora dokaz odgovornosti, lojalnosti i posvećenosti, prenosi „Infostud”.

LJUDIMA TEŠKO DA SE POTPUNO "ISKLJUČE"

Sada je već dokazan uticaj odmora na naše zdravlje, ali ipak 23 procenta zaposlenih ne može da prestane da misli o poslu dok se velika većina i aktivno uključuje, navela je Američka asocijacija psihologa. Iz mnogo razloga, ljudima je teško da se potpuno „isključe”, a upravo to je jedini način da se od godišnjeg odmora uzme ono za šta on služi.

Kako godišnji odmor utiče na zdravlje?

Smanjuje rizik od mnogih bolesti poput visokog krvnog pritiska, visokog nivoa šećera i holesterola u krvi, kardiovaskularnih bolesti, poremećaja metabolizma, anksioznosti… Dokazan je „aha efekat” ili nailazak ideja, rešenja problema i inicijativa isključivo u vreme „mirovanja” mozga, odnosno onda kad se ne razmišlja aktivno o problemu niti kad postoji nervna napetost oko njega.

Kvalitetan odmor donosi inspiraciju i dodatnu konstruktivnu energiju koja se, nakon odmora, prenosi i na rad.

(Kurir.rs/Politika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track