Najnovije vesti

NEMA VIŠE TRGOVINE AKCIJAMA BEZ DINARA: OVO je rok do kog možete da ih prodajete bez troškova, evo ŠTA vam se najviše ISPLATI
Foto: Dado Đilas

nova pravila

NEMA VIŠE TRGOVINE AKCIJAMA BEZ DINARA: OVO je rok do kog možete da ih prodajete bez troškova, evo ŠTA vam se najviše ISPLATI

InfoBiz -

Do kraja 2024. godine građanima će biti omogućeno da trguju vrednosnim papirima bez ikakvih troškova. Nakon 31. decembra, postoje indicije da će svaki klijent morati sam da snosi troškove, kako brokera, tako i Berze, Centralnog registra, ali i banke.

Još 2010. godine građanima je obećano da će biti isplaćeno 1.000 evra za besplatne akcije javnih preduzeća. Nakon 14 godina otkako su podeljene, računica je desetostruko manja, u odnosu na iznos koji je do sada trebalo da bude isplaćen, što znači da je uplaćeno svega 100 evra.

S druge strane, smatra se da je polovina građana, koji su ostvarili mogućnost da dobiju ove akcije, prodala ove hartije od vrednosti koje su dobili od državnih firmi, a da, pritom, nisu imali nikakve lične troškove.

Poslovanje, Biznis, Akcije
foto: Thinkstock

Međutim, tu su i stručnjaci na berzama koji su mišljenja da će i ovaj propisani rok biti produžen, kao što se dešavalo i u nekim ranijim slučajevima.

Kako navodi jedan broker, imajući u vidu samu prirodu poslovanja na ovakav način, pretpostavlja se da će biti odobreno trgovanje i dalje bez ikakvih izdataka korisnika.

Zakon o besplatnim akcijama

Zakonom o besplatnim akcijama dodeljeno je pet akcija Naftne industrije Srbije, jedna akcija Aerodroma i 31 akcija Telekoma.

Ipak, prema rečima brokera, građanima je odobrena prodaja akcija Naftne industrije i Aerodroma, ali ne mogu da raspolažu Telekomovim akcijama kako žele, jer oni već više od deceniju izbegavaju kotiranje na berzi.

berza, profit, zarada
foto: Profimedia

Takođe, akcije Akcionarskog fonda nemaju berzansku kotaciju, ali sama sadržina ovih akcija ima izuzetno malu količinu kvalitetnih akcija, a samim tim im ni tržišna cena nije na zavidnom nivou.

Najveća trgovina NIS-ovim akcijama

Prema podacima sa berze, najveći broj trgovina obavlja se u oblasti Naftne industrije, konkretno akcijama NIS, te i vlasnici ovih hartija od vrednosti na godišnjem nivou imaju od 100 do 300 dinara.

Izuzetak je bio pre dve godine, kada je pomenuta Naftna industrija ostvarila veću dobit, a samim tim je isplaćeno i po 600 dinara.

nafta, Naftna Industrija, naftne bušotine
foto: Shutterstock

Niže dividende od Aerodroma

U odnosu na Naftnu industriju, značajno niži iznos dividende na godišnjem nivou isplaćivan je od strane Aerodroma, koji broji svega 50 dinara.

Ovaj iznos dividende isplaćivan je građanima sve do 2019. godine, kada se desila značajna promena, odnosno kada je država dala u koncesiju francuskom ''Vansiju''.

Građani su za taj sklopljeni ugovor kao prvu naknadu dobili po 1.300 dinara, što je sa prethodnim uplatama u zbiru iznosilo 1.536 dinara.

hiljadu dinara, novac u rukama, dinari, srpski dinari, novac, pare
foto: Shutterstock

S druge strane, iako se ne trguje akcijama Telekoma, ipak iz njihove dobiti isplaćuju dividende, za šta se poslednje decenije akumuliralo 2.054 dinara.

EPS postao deo akcionarskog društva

Iako je EPS trebalo još pre osam godina da iz javnog preduzeća pređe u akcionarsko društvo, to se desilo tek ove godine, a država je stala ispred njega kao jedini vlasnik.

Iako nema naznaka da bi ova kompanija mogla svoj deo kapitala da privatizuje, ali, ukoliko bi se to desilo, građanima bi potencijalno pripalo čak 15 odsto akcija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track