DO SADA PODELJENO 700.000 VAUČERA ZA ODMOR, ALI TO NIJE SVE: Država će na ovaj način finansirati oporavak u banjama i na moru
Foto: Shutterstock, Printscreen

DO SADA PODELJENO 700.000 VAUČERA ZA ODMOR, ALI TO NIJE SVE: Država će na ovaj način finansirati oporavak u banjama i na moru

InfoBiz -

Za samo dva sata građani Srbije ragzrabili su vaučere za subvencionisani odmor u Srbiji. Svih 100.000 je planulo, a ministar finansija Siniša Mali je istog dana najavio novu finansijsku injekciju, odnosno još dodatnih vaučera.

Ministar je naglasio da su srpske javne finansije stabilne i da sa takvim stanjem u državnoj kasi može da se pomogne građanima na ovakav način.

- Ulažemo u ono što je u interesu građana Srbije, kada je povećanje plata i penzija. Tako da nikakav problem nemamo sa javnim dugom. Nama su kamatne stope i dalje daleko niže nego svih zemalja u okruženju. Ako treba da se zadužimo, možemo. Ne zadužujemo se previše, samo za one projekte koji su, rekao je, važni kapitalni projekti - rekao je Mali.

OBEĆANJA

Ministar je naglasio i da će obećanje SNS dato tokom kampanje da će u 2027. godini prosečna plata biti 1.400 evra, 650 prosečna penzija i 650 evra minimalnu zaradu, biti ispunjeno.

Da podsetimo, prvi novac za subvencionisani odmor u Srbiji izdati su još 2015. i država je do sada podelila oko 700.000 vaučera. Akcija je svake godine imala velikog odjeka među građanima, a od početka je iznos koji su dobijali 5.000 dinara. Tim novcem su mogli da plate smeštaj u ugostiteljskim objektima koji su se prijavili za učešće u ovoj akciji države.

isplata, građani, dinari, penzioneri, Novac, pare
foto: Ana Paunković, Shutterstock

Izuzetak je napravljen samo u julu 2022. kada je otišla tura od 200.000 vaučera u vrednosti od po 15.000 dinara. Tom prilikom opredeljeno je tri milijarde dinara, a bez obzira na iznos princip konkurisanja je ostao potpuno isti, osim jedne novine, a to je da svi korisnici koji su u prvom krugu dobili vaučer u vrednosti od 5.000, sada su mogli još jednom da konkurišu na isti način, ali za dodatnu podršku od 10.000. Tokom prošle 2023. godine, u januaru i junu, podeljeno je ukupno 200.000 vaučera, ali je tada iznos ponovo bio 5.000 dinara.

Pored 700.000 vaučera koji su podeljeni za prethodnih devet godina, nedavno je najavljeno i da će uskoro u vidu vaučera biti pružena i pomoć onima kojima su neophodni lekovi i suplementi.

U dogovoru sa predsednicom Vlade, ministrima finansija, zdravlja, demografije i rada dogovoreno je izdavanje vaučera za apoteke za kupovinu lekova i suplemenata i to 35.000 dinara po osobi, za šta će biti izdvojeno oko 100 miliona dinara. Takođe obezbeđen je i novac za odlazak u banje i na more preko Crvenog krsta u Baošićima za porodice u iznosu od 50.000 dinara, a finansijski efekat je 142,5 miliona dinara. Planirana je i dodela jednokratne pomoći od 25.000 dinara, što znači da će biti izdvojeno sve ukupno 3 miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track