NAJVEĆI EVROPSKI PROIZVOĐAČ AVIONA OBORIO REKORD: Kao nikada do sada isporučili više od 700 letelica, imaju i 7 novih mušterija

REKORD

NAJVEĆI EVROPSKI PROIZVOĐAČ AVIONA OBORIO REKORD: Kao nikada do sada isporučili više od 700 letelica, imaju i 7 novih mušterija

InfoBiz -

Najveći evropski proizvođač putničkih aviona Erbas, isporučio je 735 putničkih aviona za 87 avio-kompanija širom sveta u 2023. godini, uprkos kompleksnom poslovnom okruženju.

Sektor kompanije koji se bavi proizvodnjom putničkih aviona zabeležio je 2,319 bruto novih narudžbina (2,094 neto). Kao rezultat, broj naručenih, a još neisporučenih aviona iznosi 8,598.

- Prethodna, 2023. godina predstavlja ključnu godinu za sektor Erbasa koji se bavi proizvodnjom putničkih aviona zbog izuzetnih rezultata kada su prodaja i isporuke u pitanju, gde smo dostigli gornje granice planiranih ciljeva - kazao je Giliam Fari, direktor Erbasa.

Erbas
foto: EPA

- Ove ciljeve smo ispunili zahvaljujući različitim faktorima, pre svega zbog fleksibilnosti i sposobnosti našeg globalnog industrijskog sistema, ali i zbog velike potražnje od strane avio-kompanija za obnavljanjem njihovih flota sa našim najmodernijim avionima koji imaju veću efikasnost u domenu potrošnje goriva. To je izuzetan poduhvat. Zahvaljujem se našim mušterijama, partnerima, dobavljačima i svim timovima iz Erbasa koji su to omogućili.

OPORAVAK TRŽIŠTA

- Prvobitno smo planirali da će se oporavak dogoditi negde između 2023. i 2025. godine, ali smo u 2023. videli da se, pored tržišta za uskotrupne avione, tržište za širokotrupne avione oporavilo mnogo ranije nego što smo to očekivali, i to sa poletom - kazao je Kristian Šerer novoimenovani direktor sektora za proizvodnju putničkih aviona u Erbasu.

- Čestitam našim komercijalnim i regionalnim timovima, i najbitnije, veliko hvala našim mušterijama za njihovo poverenje i partnerstvo. Nikada do sada nismo prodali toliko A320 i A350 aviona u nekoj godini, da ne pominjem da je sedam novih mušterija kupilo A350-1000. Putovanja su se vratila i to sa ozbiljnim momentumom. Ponosan sam zbog činjenice da danas globalno leti 735 Erbasa više koji su efikasniji kada je potrošnja goriva u pitanju, što će popločati put ka budućnosti avio-transporta sa nižom emisijom štetnih gasova. Narudžbine koje dobijamo danas pomoći će nam da investiramo u inovativnija i održivija rešenja budućnosti - kazao je Šerer.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track