FRANCUSKI LANAC TRGOVINE OBUSTAVLJA PRODAJU OVIH POZNATIH PROIZVODA: Zbog neprihvatljivog povećanja cena više ih nema na rafovima!
Foto: EPA/ADAM VAUGHAN

ne pristaje na visoke cene

FRANCUSKI LANAC TRGOVINE OBUSTAVLJA PRODAJU OVIH POZNATIH PROIZVODA: Zbog neprihvatljivog povećanja cena više ih nema na rafovima!

InfoBiz -

Francuski lanac trgovina Carrefour odlučio je da poruči kupcima da više neće da prodaje proizvode američkog prehrambenog giganta PepsiCo, poput bezalkoholnih pića Pepsi i 7up, ali i čipsa Lay's, jer su postali preskupi.

Od četvrtka, pomenuti lanac trgovine, postaviće natpis na rafovima s PepsiCo proizvodima ,,Više nećemo prodavati ovu marku zbog neprihvatljivog povećanja cena”, rekao je zastupnik francuske firme.

Naime, zastupnik je pomenuo i da nije jasno da li će kompanija povući proizvode PepsiCo koji se već nalaze na policama, kao i da ne mogu da spreče kupovinu izloženih proizvoda.

Pepsi, Majkl Dzekson
foto: GLAS

Natpisi će biti postavljeni samo u Carrefourovim trgovinama u Francuskoj, dok PepsiCo nije odgovorio na upit Reutersa da prokomentariše ovu najavu.

U oktobru, američka kompanija objavila je da planira umereno da podigne cene u 2024. godini, imajući u vidu da poskupljenja nisu naškodila potražnji, a ujedno su po treći put podigli procenu dobiti u 2023. godini.

Ova praksa obustavljanja porudžbina od proizvođača robe za široku potrošnju proširila se i prošle godine u Evropi, signalizirajući potencijalne pregovore o cenama u razdoblju visoke inflacije.

čips, Kesa
foto: Profimedia

Carrefour se izdvajao, naročito oštrim stavom prema proizvođačima robe za široku potrošnju, pokrenuvši prošle godine kampanju postavljanja nalepnica na proizvode koji su poskupeli.

Kako bi ublažila inflaciju, vlada je od trgovaca i dobavljača zatražila da redovne godišnje pregovore o cenama završe u januaru, dva meseca ranije nego što bi inače radili.

Statistički ured INSEE preliminarno je u četvrtak izvestio da su potrošačke cene u decembru porasle za 3,7 odsto, nakon 3,5 odsto rasta u prethodnom mesecu, odražavajući snažniji rast cena energije.

kurir.rs/Poslovni.hr/Hina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track