MORA LI POSLODAVAC DA VAM DA SLOBODAN 8. JANUAR? Advokat rešava sve dileme: Evo šta kaže zakon! Spomenuo i dnevnice
Foto: Shutterstock

MORA LI POSLODAVAC DA VAM DA SLOBODAN 8. JANUAR? Advokat rešava sve dileme: Evo šta kaže zakon! Spomenuo i dnevnice

InfoBiz -

Na današnjoj sednici Vlada je donela zaključak kojim se preporučuje poslodavcima u Republici Srbiji da zaposlenima omoguće da ne rade na drugi dan Božića - 8. januara 2024. godine. Tim povodom je advokat Ozren Slović objasnio šta to znači za poslodavce i zaposlene.

"Vlada Srbije je usvojila preporuku, ali to nije zvanična, zakonska obaveza. Što se tiče zakona, ne postoji sankcija za poslodavce ukoliko odluče da zaposleni rade 8. januara. Takođe, ne postoji zakonska sankcija ukoliko zaposlenima koji rade 8. januara ne isplate uvećane dnevnice", objasnio je advokat-

Slović je objasnio da bi 8. januar postao neradan dan mora da se promeni Zakon o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji. "Član 2 navodi koji verski praznici se praznju neradno. To su prvi dan Božića, odnosno 7. januar i Vaskršnji praznici počev od Velikog petka, zaključno sa drugim danom Vaskrsa", kazao je sagovornik.

Advokat je istakao da pozdravlja i podržava inicijativu da drugi dan Božića bude neradan.

Zaposleni koji rade tokom verskih praznika koji su Zakonom regulisani kao neradni imaju zakonsko pravo na uvećane dnevnice.

Podsetimo, Vlada Republike Srbije je istim zaključkom preporučila poslodavcima da zaposlenima koji 8. januara 2024. godine rade, obezbede prava koja pripadaju zaposlenom za rad na dan praznika koji je neradan dan.

Kurir.rs/mondo

Bonus video:

01:49

NA DISTANCI, ALI SVEČANO: Božić u Sremu proslavljen pod posebnim okolnostima! Misa održana u dvorištu crkve (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja