ZA OVE POSLOVE ZELENO SVETLO DAVAĆE POSEBNA KOMISIJA: Do službe će se moći samo uz odobrenje "odozgo", a OVO JE GLAVNI RAZLOG
Foto: Kurir

produženo još tri godine

ZA OVE POSLOVE ZELENO SVETLO DAVAĆE POSEBNA KOMISIJA: Do službe će se moći samo uz odobrenje "odozgo", a OVO JE GLAVNI RAZLOG

InfoBiz -

Uredbom Vlade Srbije koja važi od Nove godine zapošljavanje u javnom sektoru biće ograničeno do kraja 2026. godine. Ova uredba stupila je na snagu 1. januara 2024. i trajaće do 31. decembra 2026.

Prema ovom dokumentu, komisija vlade prilikom odlučivanja o molbama za zapošljavanje treba da vodi računa o tome da ukupan procenat povećanja zaposlenih na neodređeno vreme kod svih korisnika javnih sredstava ne prelazi dva odsto od ukupnog broja onih koji rade na neodređeno vreme, a evidentirani su do 31. decembra 2023. godine.

Ovo piše i u Zakonu o budžetskom sistemu iz oktobra prošle godine, ali je bilo predviđeno da ovo ograničenje bude ukinuto poslednjeg dana prošle godine. Razlog produženja ograničenja je novac. Кako je navedeno u obrazloženju predloga zakona, s obzirom na ograničeni fiskalni prostor u narednom periodu, zarade će se povećavati umereno i kontrolisano, vodeći računa o učešću u BDP.

GRANICA

Počevši od 1. januara 2023. godine ukupan broj zaposlenih na neodređeno vreme (izuzev u svojstvu pripravnika), osoba angažovanih po ugovoru o delu, o privremenim i povremenim poslovima, preko omladinske zadruge, kao i posredstvom agencije za privremeno zapošljavanje i angažovanih po drugim osnovama, kod korisnika javnih sredstava, ne može biti veći od 10 odsto ukupnog broja zaposlenih na neodređeno vreme, osim izuzetno, uz saglasnost vlade.

Istim propisom predviđen je maksimalni limit rashoda za zaposlene u državnoj upravi od 10 odsto BDP i indeksiranje plata biće takvo da se ne pređe ova granica. Rashodi za zaposlene u 2022. iznosili su 9,8 odsto BDP, dok su u 2023. premašili plan za oko 0,1 odsto.

Najveći deo ovog povećanja odnosi se na veću masu zarada u zdravstvu, sudstvu, kao i isplaćenu pomoć zaposlenima u prosveti. Fiskalni savet je tim povodom ranije ocenio da država ni u revidiranoj Fiskalnoj strategiji 2024-2026. ne predviđa da se upravljanje brojem zaposlenih sistemski uredi, pa će deo državnog sektora nastaviti da funkcioniše s manjkom kadra u naredne tri godine.

Кorisnicima javnih sredstava dozvoljeno je da bez posebnih dozvola prime u radni odnos na neodređeno vreme u svojstvu pripravnika do 70 odsto ukupnog broja radnika kojima je prestao radni odnos na neodređeno vreme po bilo kom osnovu u prethodnoj kalendarskoj godini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track