OSIM POVIŠICE PENZIONERIMA STIŽE I DODATAK NA PENZIJU: Isplaćuje se mesečno, a evo ko ima pravo i koliko on iznosi
Foto: Shutterstock, Petar Aleksić

bolji standard najstarijih

OSIM POVIŠICE PENZIONERIMA STIŽE I DODATAK NA PENZIJU: Isplaćuje se mesečno, a evo ko ima pravo i koliko on iznosi

Penzioner -

Počev od penzije za januar 2024. godine, svim korisnicima penzija i ostalih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja primanja će biti uvećana za 14,8 odsto. Кorisnicima će ovako usklađeni iznosi penzija i novčanih naknada biti isplaćeni u februaru 2024. godine.

Primenom tzv. švajcarske formule plus povišica od 14,8 odsto je usklađena u procentu promene prosečne zarade bez poreza i doprinosa. Nakon usklađivanja, prosečna penzija za januar 2024. godine iznosiće oko 45.775 dinara.

Penzioneri
foto: Nebojša Mandić

Uredbom o uslovima, visini, obuhvatu korisnika penzija i dinamici isplate novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju, koju je Vlada donela na sednici od 7. decembra, propisano je da se novčani iznos kao uvećanje uz penziju isplaćuje korisnicima starosne, prevremene starosne, invalidske i porodične penzije koja od decembra 2023. do novembra 2024. godine ne prelazi iznos od 51.618,14 dinara. U navedenom periodu novčani iznos će se isplaćivati, kao i do sada, mesečno uz penziju.

Napominjemo da nije potrebno da se korisnici podnose zahtev za isplatu uvećanih penzija, s obzirom na to da će se uvećanje, kao i uvek, obračunati i isplatiti od strane Fonda u redovnom postupku, bez donošenja pojedinačnih rešenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track