KAKVI SU NEMCI KAO POSLODAVCI? OVA objava izazvala buru na mrežama, mnogi podelili svoja iskustva: ''MI SMO NJIMA SAMO NUŽNO ZLO"
Foto: Shutterstock

Nemci kao poslodavci

KAKVI SU NEMCI KAO POSLODAVCI? OVA objava izazvala buru na mrežama, mnogi podelili svoja iskustva: ''MI SMO NJIMA SAMO NUŽNO ZLO"

InfoBiz -

Iz godine u godinu, sve je više Srba koji se odlučuju za odlazak u Nemačku, u potrazi za plaćenijim poslom i boljim životom. Često može da se naiđe i na različite grupe po društvenim mrežama, u koje se učlanjuju oni koji imaju nekog iskustva sa ovim poduhvatom ili oni koji žele da se informišu o tome kakva je situacija sa poslovima u pomenutoj državi.

Naime, jedna od članica takve grupe na Fejsbuku zainteresovala se da sazna kakvi su Nemci kao poslodavci i zatražila da ostali podele svoja iskustva, na šta se nanizalo skoro 300 komentara.

Kao i uvek, mišljenja su različita, stoga je bilo i onih koji hvale, ali i onih koji nemaju baš prijatna iskustva sa njima, a mi smo izdvojili ona sa najviše diskusije.

rukovanje, biznismen, biznismeni, posao, radni sastanak, lobiranje, lobisti, poslovni ljudi, preduzetnici, poslodavci, poslodavac
foto: Profimedia

Najveći broj komentara je od strane onih sa pozitivnim iskustvom i koji ne bi ni za šta menjali tu odluku da počnu da rade za Nemce.

,,Samo gledaj da su Nemci, ne neki naši prevaranti'', ,,Nemci ne beže da te nagrade, veoma cene ako si stručan, vredan i požrtvovan za posao. Svako poređenje sa onima u matičnoj državi je besmisleno'', ,,Nemci traže i cene radnika, naši traže roba''.

Međutim, kada je reč o Nemcima kao poslodavcima, nisu svi bili ovako blagonakloni. Našao se niz komentara koji ukazuju da nisu baš najbolji izbor, ukoliko nije neophodno da radiš za njih.

Nemačka, nezaposlenost, nemacka nezaposlenost, posao
foto: Shutterstock

- Vole da lažu, da prevare, ponižavaju, ništa ne poštuju. Da im nije zakona, bili bi gori od naših. Maksimalno zloupotrebljavaju neznanje jezika i smatraju nas neznalicama, kao da smo došli iz pećine - komentariše Željko.

Nadovezala se i Slavka, koja, takođe, nije imala reči hvale za saradnju sa Nemcima.

- Ako im ne pokažeš zube na vreme, tretiraće te kao nebitnog. Plaše se zakona i isplaćuju zato što moraju, a ne zato što vole da rade pošteno. Nije dobro ni kada viza zavisi od njih. Mi smo njima nužno zlo - zaključuje ona.

Većina je bila saglasna sa činjenicom da je ovakvo pitanje individualna stvar, što ne znači da će osoba koja je postavila pitanje proći kao bilo ko od ljudi koji su podelili svoje iskustvo.

kurir.rs/T. B.

Bonus video:

01:18

NEMCI BILI NEZADOVOLJNI JER IM SE ŽIVOT POGORŠAVA Stručnjaci o fenomenu: Dobili su glasače jer su pričali o zabranjenim tema

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja