AKO HOĆETE BONUS NA PLATU MORATE DA URADITE OVO: Sulud zahtev jednog direktora: "Biznis neće preživeti ako radnici nisu zdravi"
Foto: Profimedia

kondicija

AKO HOĆETE BONUS NA PLATU MORATE DA URADITE OVO: Sulud zahtev jednog direktora: "Biznis neće preživeti ako radnici nisu zdravi"

InfoBiz -

Kompanija za proizvodnju papira iz Guangdonga u Kini zahteva od svojih zaposlenih da trče kako bi zaradili bonus. Direktor kompanije, Lin Zijong, rekla je nedavno za medije da bonusi zaposlenih zavise od toga koliko će kilometara pretrčati svakog meseca, prenosi Guangzou Dejli.

Ukoliko žele da dobiju bonus koji je 130 odsto veći od njihove mesečne plate, radnici moraju da pretrče 100 kilometara mesečno. Ukoliko žele bonus u visini jedne cele plate, treba da pretrče 50 kilometara svakog meseca.

Najrevnosniji džogeri, koji trče šest meseci u nizu po 50 kilometara, na poklon dobijaju besplatne patike za trčanje, a oni koji jedva izguraju 30 kilometara mesečno, dobiće samo 30 odsto više od njihove mesečne plate.

– Moj biznis može da preživi jedino ako su moji radnici zdravi – izjavio je Lin, koji za sebe tvrdi da se dva puta popeo na Mont Everest – jednom 2022 godine i jednom ove godine.

Trčanje, Rekreacija, Džoging
foto: Thinkstock

Kineski mediji pišu da su radnici pozitivno reagovali na ovu inicijativu, a kompanija trenutno zapošljava 100 radnika.

– Ne samo što smo u dobroj kondiciji, nego smo još i plaćeni za to. Dve muve jednim udarcem – izjavio je jedan neimenovani radnik za medije.

Ipak, inicijativa je naišla na podsmeh na društvenoj kineskoj društvenoj mreži Veibo.

– Treba da trčiš 3,2 kilometra dnevno kako bi se približio cilju od 50 kilometara mesečno. Dakle, ta firma želi da njeni zaposleni postanu atletičari? – napisao je jedan korisnik.

Neki su napomenuli da radnici rizikuju da se povrede, samo da bi zaradili bonuse.

– Takav zahtev bi bio preteran čak i za učenike koji pohađaju sportske škole. Mogu da povrede kolena. U zavisnosti od starosti i fizičke spremnosti zaposlenih, mogli bi da dožive srčane tegobe – napisao je sledeći.

Drugi, pak, smatraju da će Linov neuobičajeni pristup uništiti njegovu kompaniju.

Trčanje, Jesen, Lišće, Džoging
foto: Reuters

– Ljudi, obratite pažnju na budućnost ove firme. Verujem da će propasti u roku od pet godine – izneo je predviđanje jedan od komentatora.

Ovaj slučaj je verovatno jedinstven u svetu, i teško da bi se mogao naći sličan primer u poslovnoj praksi. Što se tiče neobičnih zahteva, obično su to pojedinačna iskustva koje su zaposleni dobijali od svojih šefova.

Suludi zahtevi šefova

U jednom starijem članku, Biznis Insajder je naveo neke od čudnih, pa i suludih primera koje su zahtevani od radnika. Recimo, jedan šef je tražio od svog zaposlenog da popuni njegovu dokumentaciju za usvajanje deteta.

– Morao sam da se se prijavim u hotel blizu moje kancelarije, jer je ljubavnica našeg klijenta dolazila u posetu, a on nije hteo da njegovo ime bude ubeleženo u knjizi gostiju.

- Šef je od mene tražio da odložim operaciju debelog creva, na koju sam dugo čekao, jer njemu nije odgovarao termin. U to vreme sam imao i krvarenja, njega nije bilo briga.

– Šef je tražio da lažem njegovu suprugu, pošto je bio odsutan na kraćem putovanju sa njegovom poslovnom partenerkom.

Ima toga još mnogo… kad se sve sabere, trčanje za bonus na dobrovoljnoj bazi možda i nije tako loše…

kurir.rs/Bizportal/Prenela: J. Ž. S.

Bonus video:

01:34

OGLAS U SRBIJI ZA VOZAČA, PLATA 250.000 DINARA?! Iz Infostuda o deficitarnim zanimanjima: Ovde plata ide do 350.000 RSD

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja