MINISTAR MALI: Plate porasle za 27,2 odsto, politika aktuelne vlasti zasniva se na podizanju životnog standarda građana
Foto: Kurir Televizija

MINISTAR MALI: Plate porasle za 27,2 odsto, politika aktuelne vlasti zasniva se na podizanju životnog standarda građana

InfoBiz -

Ministar finansija i funkcioner Srpske napredne stranke Siniša Mali naveo je da su plate porasle 27,2 odsto u realnom iznosu, penzije 24,5 odsto, a minimalna zarada 25 odsto iznad nivoa inflacije, a da se politika aktuelne vlasti zasniva na podizanju životnog standarda građana.

-Sa jedne strane na rastu plata i penzija, minimalne zarade i zaposlenosti, a sa druge strane na velikim kapitalnim investicijama - kazao je Mali.

Prema njegovim rečima, kao rezultat toga, Srbija će ove godine imati rekordan BDP - više od 69 milijardi evra.

"Uprkos najvećoj ekonomskoj krizi u svetu nakon Drugog svetskog rata. Ta ekonomska kriza za posledicu ima i inflaciju i cenu. Ona nije nešto što smo mi proizveli, uvezena je", rekao je Mali u večerašnjoj debati na Radio-televiziji Srbije i dodao da se sledeće godine očekuje da inflacija u Srbiji bude 3,5 do četiri odsto.

Kandidati opozicionih lista na parlamentarnim izborima ocenili su da je potrebno promeniti ekonomsku politiku Srbije i da je vlast odgovorna za inflaciju.

Nosilac liste "Dobro jutro Srbijo" Saša Radulović, predsednik stranke Dosta je bilo, ocenio je da je pitanje inflacije pitanje stanja u ekonomiji, ali i onoga što se dešava u svetu.

"Na ono što se dešava u svetu ne možemo da utičemo, međutim, možemo da utičemo na strukturu domaće privrede i na taj deo koji je najvažniji za Srbiju", kazao je Radulović.

Ocenio je da Srbija mora da promeni ekonomsku politiku, navodeći da je ona bila pogrešno usmerena u poslednjih 20 godina.

"Ona je pre svega okrenuta privilegovanju stranih investitora. Naravno da je dobro da dobijamo strane investicije, ali sve te investicije nose i odliv kapitala", rekao je Radulović i istakao da bi trebalo podstaći domaće privrednike, što država trenutno ne radi.

Kandidat za poslanika liste "Srbija protiv nasilja" Dušan Nikezić, potpredsednik Stranke slobode i pravde, naveo je da su cene hrane u Srbiji veće nego u Sloveniji ili Nemačkoj, iako su plate u Srbiji višestruko manje.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track