USPOSTAVLJEN DIREKTAN PLATNI PROMET SRBIJE I CRNE GORE: Manji troškovi, brži transfer novca, a OVO su ostale prednosti projekta!
Foto: Stefan Jokić

značajan projekat

USPOSTAVLJEN DIREKTAN PLATNI PROMET SRBIJE I CRNE GORE: Manji troškovi, brži transfer novca, a OVO su ostale prednosti projekta!

InfoBiz -

Transakcije između građana i privrede Republike Srbije i Crne Gore od danas, 11. decembra, mogu da se realizuju brže, jeftinije i neposredno, jer je uspostavljen direktan platni promet između ove dve zemlje, navodi se u saopštenju guvernera Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković.

Pojašnjava da put regionalne saradnje za Narodnu banku Srbije predstavlja jedan od ključnih ciljeva, koji nastojimo da popločamo dobrim sporazumima i saradnjom.

- Cilj ovog projekta je omogućavanje efikasnijeg i jeftinijeg izvršavanja platnih transakcija u evrima za stanovništvo i privredu, Narodna banka Srbije obavlja funkciju operatora Međubankarskog i Međunarodnog kliring sistema u devizama, i do danas je u njemu učestvovalo 12 poslovnih banaka sa teritorije Republike Srbije, Narodna banka Srbije i sedam poslovnih banaka sa teritorije Bosne i Hercegovine.

bankomat
foto: Shutterstock

Takođe, navodi da je Universal Capital Bank AD Podgorica – banka koja posluje na teritoriji Crne Gore, prepoznala značaj i brojne prednosti koje ovaj sistem pruža i iskazala interesovanje za učešće u MК sistemu NBS.

- Od danas, Universal Capital Bank AD Podgorica predstavlja prvu banku sa teritorije Crne Gore koja je učesnik u Međunarodnom kliring sistemu u devizama NBS, i ona će imati mogućnost da, za razliku od alternativnih puteva koji su najčešće spori i skupi, svojim klijentima ponude izvršavanje transakcija u evrima istog dana, a sa znatno nižim troškovima - nastavlja Tabaković.

Naime, Tabaković je poručila i da svaki vid povezivanja u finansijskom sistemu može biti samo od koristi našim državama i građanima, jednom povezana infrastruktura omogućiće još veću razmenu dobara i usluga, a podršku i oslonac toj razmeni treba da predstavlja i efikasan platni promet.

žene, rukovanje, ruke, rukovati se
foto: Profimedia

Tabaković upućuje poziv i drugim bankama sa teritorije Crne Gore da se uključe u Međunarodni kliring sistem u devizama NBS, za šta interesovanja već ima, i da iskoriste prednosti koje on pruža.

Prednosti koje je navela su sledeće:

Učesnici imaju mogućnost da za svoje klijente u toku istog dana izvrše transakcije za naloge koji se pošalju do 14 časova.

Izvršavanje transakcija između banaka sa teritorije zemalja regiona omogućeno je po značajno povoljnijim uslovima u odnosu na alternativne načine plaćanja koji su trenutno dostupni.

Narodna banka Srbije, kao operator MК sistema, sve aktivnosti za druge centralne banke i banke sa teritorije drugih zemalja učesnica u ovom sistemu obavlja potpuno besplatno - odnosno centralnim bankama i bankama sa teritorije druge države učesnice u sistemu ne naplaćuje nikakve naknade.

Ovaj način građanima i privredi Crne Gore omogućio je ne samo direktan platni promet sa Srbijom, već i sa građanima i privredom Bosne i Hercegovine.

banka, novac, kredit
foto: Profimedia

- Banke učesnice u MК sistemu NBS, sa teritorija Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Republike Srbije kroz saradnju sa poslovnim klijentima posreduju u međunarodnoj trgovini, tako da se na ovaj način pospešuje ekonomski i razvojni potencijal između nas i naših prijatelja – Crne Gore i Bosne i Hercegovine, ali i između njih međusobno - kaže Tabaković.

Ovaj potencijal posebno je uočljiv, ako se uzme u obzir značajan obim trgovinske razmene između zemalja u okruženju – i u uvozu i u izvozu.

Isto tako, Tabaković ističe da će samo priključenje Centralne banke Crne Gore u Međunarodni kliring u devizama NBS doprineti ostvarenju dugogodišnjeg cilja regionalnih ekonomskih integracija i ostvarenju interesa privrede i građana naših zemalja.

Devize, Think

- Zahvaljujući dugogodišnjem posvećenom radu, ponosno možemo da kažemo da je Narodna banka Srbije pokretač promena na tržištu platnih usluga, i da svojim delovanjem omogućava brojne koristi za građane i privredu naše zemlje, a u ovom slučaju i zemalja u regionu - govori Tabaković.

Zaključuje da se nada da će regionalna saradnja biti nastavljena u istom duhu radi ispunjenja važnog cilja svih nas u centralnim bankama, a to je povezivanje i stvaranje kvalitetnog života za naše građane i privredu, posebno imajući u vidu našu istorijsku, kulturološku i geografsku povezanost.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track