POSKUPLJUJE LETOVANJE U GRČKOJ: Dižu namete za turiste, samo za OVO porodici treba i do 100 evra više, bez smeštaja i prevoza!
Foto: Shutterstock

pune kasu za katastrofe

POSKUPLJUJE LETOVANJE U GRČKOJ: Dižu namete za turiste, samo za OVO porodici treba i do 100 evra više, bez smeštaja i prevoza!

InfoBiz -

Grčka vlada namerava da poveća turističke takse i usmeri očekivani prihod od 600 miliona evra u fond za sanaciju štete koje izazivaju klimatske promene, izjavio je premijer te zemlje Kirijakos Micotakis.

Turistička taksa za najjeftinija noćenja u apartmanima će, umesto dosadašnjih 0,5 evra za noć dogodine iznositi 1,5 evra, a taksa za noćenja u hotelima sa pet zvezdica će poskupeti sa četiri na deset evra za noć, prenosi portal Sibiz (SEEbiz).

Grčka, plaza
foto: Profimedia

Micotakis je dodao da će prioriteti ovog fonda biti "najbrža moguća mobilizacija za spašavanje života u katastrofama s kojima ćemo se suočiti u budućnosti", kao osiguravanje finansijskih sredstava za odbranu od klimatske krize.

NOVI IZNOSI TURISTIČKIH TAKSI

  • 1,5 evra po danu za sobe za izdavanje
  • 3 evra za hotele sa tri zvezdice
  • 7 evra za hotele sa četiri zvezdice
  • 10 evra za hotele sa pet zvezdica

Nakon razornih požara u julu, a potom i krajem avgusta koji su poharali više od 150.000 hektara, Grčku su početkom septembra pogodile katastrofalne poplave.

Inače, turistička, odnosno boravišna taksa se računa kao fiksni iznos po danu/noćenju i to po smeštajnoj jedinici ili po osobi, u zavisnosti od zemlje do zemlje. U Grčkoj je obračunavaju po smeštajnoj jedinici.

Na fejsbuk stranici "Grčka uživo" takođe je nedavno objavljeno koliki će biti novi nameti turistima u Grčkoj.

Tako će za sobe u apartmanima taksa umesto 0,5 evra dnevno biti povećana na 1,5 evra. To znači da će četvoročlana porodica za 10 dana odmora u Grčkoj samo za turističku taksu za boravak u iznajmljenom smeštaju morati da plati 15 evra, umosto dosadašnjih 5 evra.

Turistička taksa za boravak u hotelima sa tri zvezdice biće podignuta na tri evra dnevno, što će biti trošak od 30 evra na cenu sobe za 10 dana odmaranja.

U hotelima sa četiri zvezdice taksa će biti sedam evra dnevno, tako da će cenu desetodnevnog najma sobe praktično podići za 70 evra.

Turistička taksa za boravak u hotelima sa pet zvezdica biće podignuta sa četiri na 10 evra dnevno, na osnovu čega će letovanje biti skuplje za 100 evra.

Kurir.rs/ Telegraf Biznis

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track