EVO GDE SU SVE LETOVALI GRAĐANI SRBIJE 2023: Zbog jedne stvari manje se išlo na odmor, ali na ovoj destinaciji bilo milion naših!
Foto: Shutterstock

prođe sezona

EVO GDE SU SVE LETOVALI GRAĐANI SRBIJE 2023: Zbog jedne stvari manje se išlo na odmor, ali na ovoj destinaciji bilo milion naših!

InfoBiz -

Turistička sezona je, prema rečima Aleksandra Seničića, direktora Nacionalne alijanse turističkih organizacija YUTA, bila bolja nego prošlogodišnja, ali još nismo dostigli nivo od pre pandemije.

Više od milion građana Srbije i ove godine je, kako ističe - letovalo u Grčkoj.

Aleksandar Seničić
Aleksandar Seničićfoto: Shutterstock, Marina Lopičić

- U februaru, tokom Sajma turizma, očekivali smo da će ovogodišnja sezona biti bolja nego 2019, ali je oko pet do sedam odsto manja od tog nivoa. Trebalo bi tek 2024. da uđemo u sistem rada i broja putnika kakav smo imali pre korone - rekao je Aleksandar Seničić.

Inflacija je, potvrđuje, uticala i na cene turističkih usluga.

- Cene uvek utiču na priču - moguće da je to osnovni razlog što to nismo dostigli nivo iz 2019. godine - navodi on.

Kada je reč o destinacijama na kojima letuju naši turisti, najznačajnija je bila Grčka u kojoj je ove godine letovalo više od milion građana Srbije.

- Potom, tu je Turska kao dobra porodična destinacija. Zatim Crna Gora, pa Egipat i Tunis kao severnoafričke destinacije koje naši turisti mnogo vole. Posle nekoliko godina imali smo na tržištu Italiju i Španiju. Logično, tu su i zemlje u okruženju: Bugarska, Hrvatska, Albanija. To su najposećenije destinacije - naveo je Seničić.

On je podsetio da smo se na početku sezone suočavali sa velikim kašnjenima avionskih letova, nedostatkom radne snage na aerodromima.

- To se polako rešavalo tokom sezone. Pa smo onda imali velike požare, pa sada poplave… Ni ova sezona nije prošla bez većih problema. Na sreću nije bilo žrtava, imali smo i neke nesreće koje su se desile, opet, na sreću - bez žrtava. I možemo da budemo zadovoljni kako je prošla ova turistička sezona, bez ozbira na poskupljenja koja su u proseku išla od 15 – 20 odsto - naveo je Seničić za N1.

DOMAĆI TURIZAM

Rekordna godina u Srbiji

Kada je reč o domaćem turizmu ove godine, kako kaže, možemo da očekujemo rekordnu godinu. Ko su turisti u Srbiji? Pre svega - mi, "na lokalu".

- Dobra stvar korone je da smo naučili da malo putujujemo po Srbiji, koristimo produžene vikende, a vaučeri su doneli stabilnost na tržištu. Ima mnogo i stranih gostiju - iz Turske, Rusije, Zapadne Evrope. Tu su i građani iz susednih zemalja - Bugari, Grci…- ukazao je Seničić.

Kurir.rs/ N1

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track