DRVA, STRUJA, TEK ONDA GAS: Više od 2 miliona stanova bez centralnog grejanja, a za ove vrste energije Srbi jedva da su čuli
Foto: Shutterstock

stiže zima

DRVA, STRUJA, TEK ONDA GAS: Više od 2 miliona stanova bez centralnog grejanja, a za ove vrste energije Srbi jedva da su čuli

InfoBiz -

U Srbiji ima više dva miliona stanova bez centralnog grejanja, objavio je Republički zavod za statistiku (RZS).

Na spisku je ukupno 2.031.924 nastanjenih stanova, a kako je navedeno, 64,2 odsto ili 1.304.593 tih stanova za grejanje pretežno koristi drvo, 17,3 odsto ili 352.185 se greje na struju, 255.082 stana ili 12,6 odsto hladne dane provodi uz plinsko ili gasno gorivo, dok ugalj, mazut, ulje za loženje, solarnu, geotermalnu i energiju vetra za grejanje koristi svega 3,8 odsto.

Rezultati Popisa 2022. pokazali i da se u stanovima koji imaju sprovedene instalacije etažnog grejanja, za grejanje najviše koristi drvo (59,2 odsto), zatim plinsko/gasno gorivo (19,2 odsto) i električna energija (15,5 odsto).

OŠ Vladislav Petković Dis, Veliki Mokri Lug, Grejanje, Osnovna škola
foto: Privatna Arhiva

U tim stanovima korišćenje uglja za grejanje je svega 4,8 odsto, a najmanje, odnosno svega jedan procenat koristi mazut, ulje za loženje, kao i solarna, geotermalna i energija vetra.

Podaci RZS pokazuju i da se u stanovima koji nemaju sprovedene instalacije grejanja, odnosno koji se greju uz pomoć drugih uređaja kao što su peći i kamin za grejanje najviše koristi drvo čak 69,7 odsto, zatim električna energija 19,3 odsto, dok se plinsko/gasnog gorivo koristi u 6,9 odsto stanova, ugalj u 1,9 odsto stanova, a učešće mazuta ili ulja za loženje i drugih vrsta energije je svega 0,3 odsto.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track