BUDUĆNOST JE U OBNOVLJIVIM IZVORIMA ENERGIJE: EPS planira nove projekte koji će doprineti energetskoj nezavisnosti Srbije
Foto: Kurir

Međunarodna konferencija „Elektrane 2023“

BUDUĆNOST JE U OBNOVLJIVIM IZVORIMA ENERGIJE: EPS planira nove projekte koji će doprineti energetskoj nezavisnosti Srbije

InfoBiz -

Akcionarsko društvo „Elektroprivreda Srbije“ ima jasne planove za budući razvoj i nove projekte koji treba da doprinesu energetskoj nezavisnosti Srbije, sigurnom, pouzdanom i kvalitetnom snabdevanju električnom energijom građana i privrede. Intenzivno se planiraju investicije u nove kapacitete, a posebno u obnovlјive izvore energije.

- Energetska tranzicija je naša realnost i svakog dana imamo sve veći broj novih učesnika na energetskom tržištu iz privatnog sektora, ali i državne kompanije sve aktivnije učestvuju u tom procesu - rekao je Dušan Živković, v. d. generalnog direktora „Elektroprivrede Srbije“ na svečanom otvaranju 10. Međunarodne konferencije „Elektrane 2023“, koja se održava na Zlatiboru od 8. do 10. novembra.

Veće učešće obnovlјivih izvora energije ima svoje zahteve za balansiranjem i na njih se odgovara izgradnjom reverzibilne hidroelektrane „Bistrica“, snage 656 megavata.

- Ona će omogućiti balansiranje 2.000 megavata iz novih proizvodnih kapaciteta, prvenstveno vetro i solarnih elektrana. EPS nastavlјa realizaciju projekata, kao što su vetropark „Kostolac“ od 66 megavata i solarna elektrana Petka, snage blizu 10 megavata - rekao je Živković.

EPS
foto: Kurir

On je naglasio da je EPS priveo kraju i dva velika projekta. U okviru revitalizacije ponosa srpske energetike hidoelektrane „Đerdap 1“, pušten je u rad poslednji revitalizovani agregat, koji će u naredna tri dana biti u probnom radu. Nakon toga A3 ostaje na mreži.

- Stvorili smo i uslove za privođenje kraju izgradnje termoelektrane „Kostolac B3“. Završene su probe kotla, mehaničko okretanje turbine i generatora i preostali su finalni procesi ispitivanja i sinhronizacija bloka na mrežu. Uskoro nas očekuju revitalizacije „Vlasinskih hidroelektrana“ i HE „Đerdap 2“. Tako ćemo stvoriti uslove da hidro sektor nesmetano radi i doprinosi udelu OIE u našem energetskom miksu - dodao je Živković.

kostolac, temelj
foto: Tanjug/Dimitrije Goll

On je ocenio da će zeleni put stvoriti uslove da se kroz diversifikaciju unapredi sigurnost snabdevanja u Srbiji.

- Država treba da se osloni na domaće resurse i institucije koje su se dokazale u prethodnom periodu kroz izgradnju funkcionalne elektroprivrede u zemlјi i inostranstvu, a i sada se ulažu napori za izgradnju novih i modernizaciju postojećih postrojenja - istakao je prof. dr Predrag Stefanović, predsednik Društva termičara Srbije.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track