HRVATI PIJU SRPSKU ŠLJIVOVICU I ŽALE SE NA NELOJALNU KONKURENCIJU: "Iz Srbije i BiH nas zasipaju rakijom upitnog kvaliteta"
Foto: Shutterstock

njihov problem je uvoz

HRVATI PIJU SRPSKU ŠLJIVOVICU I ŽALE SE NA NELOJALNU KONKURENCIJU: "Iz Srbije i BiH nas zasipaju rakijom upitnog kvaliteta"

InfoBiz -

U Hrvatskoj će se i ove godine proizvoditi vrhunska rakija, ali ona zadaje glavobolje domaćim proizvođačima. Ne zbog alkohola, već zato što im je to jedva isplativo. Problem je uvoz rakije, ali ne iz Evropske unije. - Nelojalna konkurencija. Velike količine rakije upitnog kvaliteta stižu iz Srbije i Bosne i to je nešto sa čim se mali proizvođači ne mogu izboriti i pitanje je dana kada će biti problema - rekao je Davorin Škoflek, direktor Udruženja proizvođača rakije.

Rakija
foto: Profimedia

Srbija je otišla korak dalje. Njihova šljivovica je na Uneskovoj listi nematerijalne kulturne baštine. Ovde se takođe dosta pije, pa svaki ugostitelj ima svoju računicu. - Rakija je svakako broj jedan među žestokim alkoholnim pićima. Pogotovo ujutru kada većina gostiju voli da popije jednu rakiju, čak i uz kafu. Po pravilu je to šljivovica - rekao je ugostitelj Tomislav Vajda. Problem je u tome, kažu proizvođači, što rakija ima status jeftinog gastarbajterskog pića. Zovu je najbrža. Ali velika je predrasuda, ističu, da se na eks mora piti rakija. U njemu se može uživati kao u najboljem francuskom konjaku ili vinaigretu.

Kurir.rs/Seebiz

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track