ONO ŠTO IMA PROKOP NE POSTOJI NIGDE U SVETU: Srbija je prva država sa ovakvim sistemom, a sa njim je železnica dostupna svima
Foto: Nemanja Nikolić

inovacije

ONO ŠTO IMA PROKOP NE POSTOJI NIGDE U SVETU: Srbija je prva država sa ovakvim sistemom, a sa njim je železnica dostupna svima

InfoBiz -

Otvaranje Prokopa u Beogradu donelo je značajnu inovativnost, pomoću arhitektonski moderne ideje i po najvišim standardima opremljene zgrade, ali to nije ono što Prokop čini unikatnim. Ono po čemu je jedinstven, što ne možete videti nigde u svetu, jeste sistem na znakovnom jeziku, koji pruža servisne informacije.

Sistem je u potpunosti nov i ne postoji nigde u svetu, osim u Srbiji. Reč je o avataru u vidu ženske osobe, koji se nalazi između tabli sa servisnim informacijama o redu vožnje, odnosno dolasku i odlasku vozova sa Prokopa, koje se mogu videti na nekoliko mesta na ovoj železničkoj stanici.

Prokop, Aleksandar Vučić
foto: Nemanja Nikolić

Matija Dodović je diplomirani inženjer elektrotehnike i računarstva, ujedno i idejni tvorac ovog neverovatnog projekta. Avatara je programirao da pokazuje reklamne informacije, tvorca, sponzore i podatke o projektu, ukoliko trenutno nema vozova. Kada su vozovi na stanici, avatar pokazuje da je voz za određeno mesto postavljen na određeni kolosek. Sistem je aktiviran tokom čitavog dana.

Matija i njegov tim s ponosom govore kako je baš Srbija prva država koja razvija ovaj sistem.

- Želeli smo da Prokop i železnice budu dostupne za gluve. Sistem se zove "Sajn avatar", u pitanju je softver koji prevodi tekst ili govor u znakovni jezik. Ovaj ovde sistem na Prokopu smo nazvali "Transport sajn", jer je on orijentisan ka transportu - kaže Matija.

Prokop, Aleksandar Vučić
foto: Nemanja Nikolić

Međutim, ovo nije projekat na kom će se zaustaviti samo u Beogradu, već je ideja da se avatar aktivira i u Novom Sadu, kao i na stanici Novi Beograd.

- Ideja je da te tri stanice, kuda vodi ova brza pruga, budu dostupne za gluve - ističe Matija.

Nakon realizovanja ovog cilja, Matija sa svojim timom želi da proširi ovaj sistem. Svaka stanica koja pokaže zainteresovanost i za to ima mogućnost, moći će da dobije ovakav sistem.

Ideja za ovaj humani projekat je nastala pre godinu dana, kada su prepoznali potrebe zajednice o kojoj se ne priča mnogo. Matija je objasnio otkud uopšte ideja za ovako nešto i kako je tekla sama realizacija zamišljenog projekta.

- Razmišljali smo o tome šta bi naš startap mogao da uradi. Prepoznali smo zajednicu o kojoj se malo priča, a koja prosto treba da bude uključena u društvo. Prepoznali smo "Transport sajn" kao značajan projekat koji bi njima mogao da pomogne, jer je interpretera u Srbiji jako malo, dvadesetak, a gluvih ima 70.000. Ne mogu interpreteri da budu na Prokopu i da pokazuju gluvima gde je šta, već treba da rade tamo gde za njih postoji veća potreba. Prepoznali smo da avatar može da nudi ove servisne informacije - nastavlja Matija.

Gluvi
foto: Shutterstock

Znakovni jezik mora da se koristi

Na ideju kako čitav projekat treba da izgleda došli su u saradnji sa Savezom gluvih i nagluvih Srbije, gradskom organizacijom Beograda. Projekat je napravljen u saradnji sa njima, a dalja realizacija bila je omogućena zahvaljujući podršci Infrastrukture železnice Srbije, kao i Vlade Srbije, preko Ministarstva informisanja i telekomunikacija.

Matija i njegov tim kontaktirali su sa Savezom gluvih i nagluvih Srbije, gradskom organizacijom Beograda, i sugerisano im je kako bi čitav projekat trebalo da izgleda. Tako je projekat izvršen u saradnji sa njima, a dalja realizacija je omogućena zahvaljujući Infrastrukturi železnice Srbije, kao i Vladi Srbije, preko Ministarstva informisanja i telekomunikacija, koji su pružili dodatnu podršku.

- Mi nismo hteli da radimo ovo samostalno, želeli smo da ovo radimo sa gluvima, da ovaj proizvod bude za gluve. To je bio prvi motiv. Drugi motiv je bio da podignemo svest o gluvima, na ovaj način, jer prosto znakovni jezik mora da bude dostupan. Infrastruktura železnice, čiji je ovo projekat, podržale su ideju, dozvolile nam da napravimo naš pilot projekat ovde, a nakon toga stigla je podrška i Vlade Srbije, kroz Ministarstvo telekomunikacija. Svima njima se zahvaljujemo - zaključuje Matija.

kurir.rs/Novosti.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track