OVA BILJKA IMA AMERIČKO POREKLO, A RODILA I U LESKOVCU! Sadi se kao krompir, prinosi i zarada su veliki, ali ima jedna CAKA (FOTO)
Foto: Efcka / Alamy / Profimedia, Shutterstock

može da se gaji i u srbiji

OVA BILJKA IMA AMERIČKO POREKLO, A RODILA I U LESKOVCU! Sadi se kao krompir, prinosi i zarada su veliki, ali ima jedna CAKA (FOTO)

InfoBiz -

Kikiriki pripada porodici mahunarki i potiče iz Južne Amerike odakle su ga Španci doneli u Evropu u 15. veku.

Međutim, kikiriki uspeva i u našim klimatskim uslovima, a uzgoj ove biljke može biti vrlo uspešan i u Srbiji, posebno u Vojvodini. U pitanju je biljka toplih predela osetljiva na niske temperature pa se preporučuje da se seje od maja kada prođu kasni prolećni mrazevi, a temperatura setvene zemlje dostigne 15 stepeni.

Za uspešan uzgoj neophodno je plodno, rastresito zemljište s dosta peska i dobrom drenažom kako bi se sprečila pojava gljivica. Za jedan hektar potrebno je 40-50 kg semena, a prinos je između 1.000 i 1.400 kg po hektaru, piše Agropress.

Da ova biljka zaista može da uspe i u našim krajevima potvrđuje fotografija sa Fejsbuk profila "Leskovačka onlajn pijaca" gde je članica grupe objavila da je na njenom imanju rodio kikiriki.

- Rodio kikiriki - piše u objavi uz fotografiju na kojoj se vide mahune kikirikija.

kikiriki
foto: Printscreen/ Facebook/ Leskovačka onlajn pijaca

Ova fotografija je pokrenula lavinu komentara članova, a mnogi su bili oduševljeni te su autorku objave pitali gde mogu da nabave seme kako bi i oni zasadili.

Drugi su se raspitivali i kako to ova biljka uspeva kod nas kao i kako mogu da je zasade.

- Sadi se u redove maltene kao krompir. Što više nagrćeš više daje prinosa, ali redovi moraju da imaju veći razmak nego zbog zagrtanja - odgovorila je autorka.

Inače u radnjama i zdravoj hrani potrošači mogu kupiti kilogram sirovog kikirikija od 350 dinara, dok je pečeni od 400 dinara.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track