STARTOVAO: Počinje prodaja novog fiće!

Prvo u Srbiji i Italiji

STARTOVAO: Počinje prodaja novog fiće!

InfoBiz -
Na međunarodnom tržištu u pretprodaji već rezervisano oko 8.000 tih automobila, od čega najviše u Nemačkoj

BEOGRAD - Novi Fijatov model "500L", koji se ekskluzivno proizvodi u našoj zemlji, danas će početi da se prodaje u Srbiji i Italiji.

U kompaniji Fijat automobili Srbije (FAS) je rečeno da će taj automobil zatim početi da se prodaje sukcesivno i na drugim tržištima.

Zainteresovani kupci imaće priliku da se bliže upoznaju s ponudom u "Nedelji otvorenih vrata" FAS - a, koja se održava od 22. do 29. septembra u prodajnim salonima širom Srbije.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić je juče, dan pre početka zvanične prodaje novog modela "500L", u skladu sa datim obećanjem, potpisao kupoprodajni ugovor i postao vlasnik ovog automobila. Dinkić je automobil kupio u svojstvu građanina, lično, a ne kao ministar, bankarskim kreditom sa rokom otplate od pet godina.

Ministar finansija i privrede je rekao na predstavljanju tog automobila 19. septembra da bi ove godine naša zemlja od izvoza tog automobila mogla da prihoduje 450 miliona evra, a sledeće godine čak dve mijarde evra, s obzirom da Fijat planira u 2013. da proizvede između 140.000 i 160.000 Fijata "500L".

On je dodao da već postoji solidna tražnja i da je na međunarodnom tržištu u pretprodaji već rezervisano oko 8.000 tih automobila, od čega najviše u Nemačkoj.

Cena bazne verzije sa "Euro 6" benzinskim motorom "1.4 16V Fire" (95 KS), šestostepenim menjačem i paketom opreme "Pop" na srpskom tržištu iznosi 13.490 evra.

Paket "Pop" je veoma bogat i ima sisteme ESP, ASR, MSR, ABS+EBD, "Hill Holder", vazdušne jastuke za vozača i suvozača, bočne vazdušne jastuke, vazdušne zavese, centralnu bravu s daljinskom komandom, servo-upravljač podesiv po visini i dubini, električne komande prozora u prednjim vratima, podešavanje vozačevog sedišta po visini, "Cargo Box", "Start&Stop" uređaj za motore "TwinAir" i "MultiJet", točkove od 16 inča i drugu atraktivnu opremu.

Karoserija je dužine 4,14 m, širine 1,78 m i visine 1,66 m, a osnovni kapacitet prtljažnika je 400 litara, dok sa sklopljenom zadnjom klupom iznosi 1.310.

Ponuda obuhvata 11 boja karoserije, tri boje krova (bela, crna i boja karoserije) i tri boje naplataka (bela, crna i aluminijum), što zajedno daje jedinstven rezultat u klasi - čak 333 kombinacije za personalizaciju vozila.

U startnoj ponudi motora Fijata "500L", pored benzinskog motora od 1,4 litra, nalazi se i turbo dizel "Multijet 2" od 1,3 litra (85 KS), a uskoro će im se pridružiti i 0,9 "TwinAir" (105 KS).Benzinski motori već ispunjavaju buduće "Euro 6" standarde, dok je turbo dizel značajno ispred važećih "Euro 5" standarda.

Komercijalni direktor kompanije "Fijat automobili Srbija" Džeri Klark izjavio je u četvrtak Tanjugu da očekuje da će izvoz novog modela "fijat 500 L" na američko tržište početi u februaru ili martu sledeće godine.Klark je kazao da je "500 L" prvenstveno namenjen za izvoz i da očekuje da do kraja godine bude proizvedeno 30.000 tih automobila.

Najveću prodaju FAS očekuje u Italiji i Nemačkoj, možda i u Francuskoj, jer je u tim zemljama vladalo veliko interesovanje za novi model i pre nego što je njegova proizvodnja počela, rekao je Klark.Govoreći o tržištu Srbije, on je naveo da se očekuje da će do kraja godine kupcima u našoj zemlji biti prodato stotinak automobila novog modela Fijata.

Serijska proizvodnja ovog modela počela je 4. jula u Kragujevcu, a mesec dana kasnije prvih 206 vozila namenjenih izvozu transportovani su do luke Bar u Crnoj Gori odakle su prevezeni u Italiju.Fijatov četvorotočkaš "500 L" biće plasiran, kako je planirano, na tržišta više od 100 zemalja uključujući Sjedinjene Američke Države gde se očekuje trećina ukupne prodaje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja