DANAS ISTIČE ROK ZA PRVU RATU POREZA NA IMOVINU: Ko zakasni plaća kamatu za svaki dan kašnjenja, a preti i OVA NOVČANA KAZNA!

PORESKA OBAVEZA

DANAS ISTIČE ROK ZA PRVU RATU POREZA NA IMOVINU: Ko zakasni plaća kamatu za svaki dan kašnjenja, a preti i OVA NOVČANA KAZNA!

InfoBiz -

Rok za plaćanje prve rate poreza na imovinu ističe sutra, 14. februara, a ko ovu obavezu ne ispuni na vreme plaćaće penale na dnevnom nivou ili čak dobiti prijavu za poreski prekršaj sa kaznom od 5.000 dinara!

porez, plaćanje, reforma poreza na imovinu
foto: Dragan Kadić

Porez na imovinu prikupljaju lokalne samouprave i izmiruje se u četiri rate:

  • prva do 14. februara,
  • druga do 15. maja,
  • treća do 14. avgusta
  • četvrta do 14. novembra.

Građani vlasnici imovine koji zakasne sa uplatnom rate plaćaće kamatu za svaki dan docnje. Naime, poreskim propisima je utvrđeno da se na iznos poreskog duga obračunava i plaća kamata po stopi jednakoj godišnjoj referentnoj stopi Narodne banke Srbije, uvećanoj za deset procentnih poena.

Budući da godišnja referentna stopa NBS sada iznosi 5,5%, to znači da se na poreski dug obračunava godišnja kamata od 15,5%.

Ova kamata se na dugovani porez obračunava počev od narednog dana od dana dospelosti i sve do dana izmirenja duga, stoji u Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Prema istom propisu, poreski obveznik koji ne izvrši uplatu poreza utvrđenog u poreskoj prijavi, odnosno rešenjem Poreske uprave kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 50% utvrđenog poreza, a ne manje od 5.000 dinara.

To, praktično, znači da za svaki kvartal, za koji građani ne plate ratu poreza na imovinu, može da im stigne i kazna od 5.000 dinara.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track