02:05

ODLIČNE VESTI Srbija ove godine proizvela 200.000 tona suncokretovog ulja!

biznis

SRBIJA OVE GODINE PROIZVELA 200.000 TONA SUNCOKRETOVOG ULJA! Bogunović OTKRIO informaciju koja pokazuje DA NE TREBA DA BRINEMO

InfoBiz -

Vlada Republike Srbije na sednici donela je odluku o ukidanju zabrane izvoza svih vrsta ulja nakon kompletnog uvida u stanje zaliha, ali i rekordnih površina pod zasadom suncokreta.

suncokret
foto: Youtube Printscreen

Nadležne institucije će nastaviti da prate situaciju na tržištu i u skladu sa tim preduzimati adekvatne mere, navodi se u saopštenju Vlade.

Dodaje se da će prioritet svakako biti da se u prvom redu zadovolje sve potrebe stanovništva. Vlada je usvojila i odluku o privremenom smanjenju akciza na pojedine derivate nafte za 10 odsto. Tu odluku, Vlada je donela imajući u vidu aktuelnu situaciju sa cenom sirove nafte na svetskom tržištu koja negativno utiče na makroekonomsku stabilnost u zemlji, a u cilju redovnog snabdevanja tržišta derivatima nafte, očuvanja standarda građana, kao i očuvanja privredne stabilnosti. Na sednici je doneta i izmenjena odluka o privremenoj zabrani izvoza evro dizela EN 590 kojom se zabrana produžava za još sedam dana.

Donošenjem ove mere sprečiće se moguće štete po privredu i građane s obzirom na to da energetska kriza na svetskom tržištu i dalje prouzrokuje pretnju od nastanka kritične nestašice ove robe bitne za građane, zaključuje se u saopštenju Vlade.

Gost jutarnjeg programa Kurir televizije bio je Aleksandar Bogunović, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije.

Aleksandar Bogunović
foto: Kurir Televizija

- Mi treba da znamo da je Srbija veliki proivođač i suncokreta, i ulja. Mi smo prošle godine za 250 hektara podigli posejane površine pod suncokretom. Ove godine ćemo imati još veći rod. Poređenja radi ove godine ćemo imati 200.000 tona suncekretovog ulja, a trošimo od 85.000 do 90.000 tona godišnje - rekao je Aleksandar Bogunović za Kurir televiziju i dodao:

Aleksandar Bogunović
foto: Kurir Televizija

- Sav ovaj višak ide u izvoz i to je nešto što se dešava godinama unazad. I jako je važno da se zadrži to - zaključio je Bogunović.

Više o ovoj temi pogledajte u VIDEU ISPOD:

02:05

ODLIČNE VESTI Srbija ove godine proizvela 200.000 tona suncokretovog ulja!

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

00:29

Privatnici pljačkali državu: Pojedinci krali pšenicu, kukuruz i suncokretovo ulje iz robnih rezervi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track