OVI KUĆNI APARATI GUTAJU STRUJU ČAK I KADA NE RADE?! Poslušajte savete stručnjaka i smanjite račun
Foto: Shutterstock

trikovi za štednju

OVI KUĆNI APARATI GUTAJU STRUJU ČAK I KADA NE RADE?! Poslušajte savete stručnjaka i smanjite račun

InfoBiz -

Kako bi se maksimalno uštedelo na potrošnji struje, postoji par trikova koje treba slediti koji su vezani za kućne aparate

BEOGRAD - Usled krize izazvane pandemijom koronavirusa, kao i aktuelnim ratom u Ukrajini, cene elektroenergenata dramatično rastu u čitavoj Evropi što se najviše odražava na nivo potrošnje struje u domaćinstvima.

Države su mahom povećale potrošnju gornjeg limita struje kako bi olakšale krizu domaćinstvima. Kako bi se maksimalno uštedelo na potrošnji struje, postoji par trikova koje treba slediti koji su vezani za kućne aparate.

"Pošto frižider i zamrzivač moraju konstantno da budu uključeni, ne iznenađuje činjenica da preko 12 odsto potrošnje struje u domaćinstvu odlazi upravo na ova dva aparata. Pošto se oni ne mogu isključiti, postoje načini da se osigura njihov nesmetani rad kako bi se platio samo neophodni minimum.

Redovnim čišćenjem spolja i iznutra zagarantovan je dobar rad frižidera i zamrzivača. Izbacivanjem namirnica kojima je istekao rok smanjujete snagu koju frižider koristi da bi proizvode držao hladnim dok se redovnim spoljnim čišćenjem sprečava ulazak prašine u kompresor koji može otežati rad", izjavila je Natalija Lakim, ekspert za štednju novca, piše Mondo.

Televizor je uređaj koji je najviše vremena uključen iako ga veći deo vremena niko ne gleda.

hrana, frižider
foto: Shutterstock

"Mnogi pogrešno pretpostavljaju da isključivanjem daljinskog gasimo televizor u potpunosti. To nije uvek slučaj. Konzole za igricu često ostanu priključene", podseća Natalija.

Eksperti napominju da ketleri često ostanu priključeni u struju nakon korišćenja, oni troše oko 0.3 kilovata svakog sata. Punjači za telefon ne troše mnogo struje kada ostanu uključeni ali mogu biti jako opasni.

Kurir.rs/Mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track