Ilić: Fond za kapitalana ulaganja rak-rana

Ilić: Fond za kapitalana ulaganja rak-rana

InfoBiz -
Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine duguje milijarde dinara građevinskim firmama, rekao je ministar građevinarstva Velimir Ilić

BEOGRAD - Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić izjavio je da je Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine, koji duguje milijarde dinara građevinskim firmama je rak rana srpske ekonomije i istakao da je Fond uništio srpsku privredu.

"Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine duguje milijarde dinara građevinskim firmama. One su u Srbiji dobijale avanse i svi izvedeni radovi su im plaćeni do poslednjeg dinara. U Vojvodini su poslove pogađale po dobrim cenama, ali im ništa nije plaćano. To je dovelo do opšteg kolapsa i mnoge direktno odvelo u stečaj", kazao je Ilić. Vlada Srbije nema mehanizme kontrole kako se trose pare koje daje Vojvodini i da li se uredno placaju izvedeni radovi. Ispostavilo se da nas je prenos nadleznosti Pokrajini mnogo koštao, tvrdi Ilić.

"Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine je rak-rana srpske ekonomije. Uništio je srpsku privredu. Navešću samo jedan primer. Firma "Interkop", koja gradi stanove u beogradskom naselju "Stepa Stepanović", naplatila je sve radove do poslednjeg dinara u Srbiji, ali zato u Vojvodini nije. Otišla je u stečaj jer je u blokadi za 2,5 milijarde dinara. Ona ne plaća kooperante i šta sada da joj radim? Takvih je mnogo", dodao je Ilić. Ilić je naveo da niko ne zna koliko Fond duguje privredi.

"Duguju i bogu i narodu. Pitam otkud baš da (Darko) Šarićeva Metals banka postane Razvojna banka Vojvodine", naveo je Ilić i dodao da to pitanje mora da se pokrene i istraži kako su mogli da se zadužuju, pokrenu investicije, ne plaćaju izvođače i uništavaju firme. Prmema njegovim rečima, u Srbiji je problem što su uzimani krediti a da projekat nije završen. Kao primere za probleme Ilić je naveo Staru planinu, u koju je, kako je rekao, uloženo mnogo a da niko ne zna gde je kraj projekta, i Fijat, čiji je ugovor zatamnjen a da niko ne pita zašto. Ilić je ocenio da više ne bi smelo da se dešava da stranka koja drži neko ministarstvo finansira projekat kako bi dobila biračko telo na nekom području. Upitan da li je autoput do Čačka politčki projekat Ilić je rekao da je to projekat koji pokreće čitave regije. Ilić je naveo da je autoput od Horgoša do Požege trebalo da košta 1,5 milijardi evra sa eksproprijacijom i projektovanjem.

"Boris Tadić i svi oko njega koji su raskinuli ugovor moraju da odgovaraju zašto su ugasili investicjiu koja je bila ekonomski opravdana", kazao je Ilić i dodao da je banka htela da da garancije ali je samo tražila garancije u slucaju vanrednih situacija, rata, nepogoda. "Ali vlada je to prekinula i zato ćemo sada platiti odštetu koncesionaru", kazao je Ilić u intervjuu za nedeljno izdanje "Politke".

Ilić je naveo da oko 2,5 milijarde dinara duga za eksproprijaciju, za Koridor 10 i Koridor 11 nije obezbeđeno u bužetu što predstavlja veliki problem.

Ilić je rekao da je on zadužen za Koridor 11 a Milutin Mrkonjić za Koridor 10 u koji se "on neće petljati". Dodao je da mora da uđe u posao izdavanja građevinskih dozvola.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja