Čupić: Efekti subvencija vidljivi dogodine
Foto: Print Screen

Čupić: Efekti subvencija vidljivi dogodine

InfoBiz -
Najbitnije što danas najavljene mere idu ka snižavanju rizika za ulaganje u Srbiju, ukazujući da će budući aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom biti ključni za snižavanje rizika zemlje, rekao Čupić

BEOGRAD - Predsednik Izvršnog odbora Hipo Alpe Adrija banke Vladimir Čupić izjavio je danas da efekte od najavljenih subvencionisanih kredita izvoznicima ne očekuje u ovoj, već u sledećoj godini, ocenjujući da će najveći interes za te zajmove pokazati poljoprivredna, namenska i metalo-prerađivačka industrija.

Posle sastanka izvoznika sa ministrom finansija i privrede Mlađanom Dinkićem, Čupić je rekao novinarima da je najbitnije što danas najavljene mere idu ka snižavanju rizika za ulaganje u Srbiju, ukazujući da će budući aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom biti ključni za snižavanje rizika zemlje.

Čupić je pozitivno ocenio i to što se u pripremanju mera za poboljsasnje poslovanja izvoznika paralelno radilo na obezbeđenju povoljnih kredita za likvidnost i na smanjenju poreskih opterećenja, u vidu ukidanja nepotrebnih parafiskalnih nameta.

Generalni direktor firme Impol - Seval Mirko Terzić rekao je da to preduzeća izvozi 97 odsto svoje proizvodnje, a najavljeni subvencionisani krediti za likvidnost pomoći će izvoznicima da se približe konkurenciji, napominjući da će jačanje uloge Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza pomoći osiguranju izvoznih poslova.

Terzić je naglasio da je veoma zadovoljan sastankom i najavljenim merama, jer su razmere svetske ekonomske krize takve, da polako staje tražnja za robom u Evropi i celom svetu, što je osnovni problem i za srpske izvoznike.

Komentarišući najavljeno ukidanje 104 parafiskalna nameta, Terzić je izneo primer Impol Sevala koji realizuje investiciju od 17 miliona evra, ali je za razne dozvole morao da čeka godinu i sedam meseci, što je bio veliki problem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track