PRIVREDNA KOMORA SRBIJE: Privrednici Lenjingradske oblasti traže partnere u Srbiji
Foto: Zorana Jevtić

šansa za biznis

PRIVREDNA KOMORA SRBIJE: Privrednici Lenjingradske oblasti traže partnere u Srbiji

InfoBiz -

BEOGRAD - U Privrednoj komori Srbije (PКS) danas je održan sastanak domaćih privrednika sa kolegama iz Lenjingradske oblasti koji traže partnere u Srbiji, a na kome je ocenjeno da postoji veliki potencijal za unapredjenje saradnje srpskih i ruskih kompanija u oblasti proizvodnje opreme i materijala za gradjevinarstvo i u prehrambenoj industriji.

Susret sa privrednicima Lenjingradske oblasti je samo prvi u nizu poslovnih pregovora koje Centar za privrednu saradnju "Biznis Geometrija" iz Rusije, uz podršku PКS i Trgovinskog predstavništva Rusije u Srbiji, organizuje u Privrednoj komori krajem avgusta i početkom septembra, navedeno je u saopštenju.

"Planirano je da razgovori sa partnerima iz Lenjingradske oblasti traju dva dana, a zatim se nastavljaju pregovori sa kompanijama iz Omske oblasti i Republike Mordovije. Lenjingradsku oblast predstavljaju tri kompanije, Omsku oblast i Republiku Mordoviju po šest. Ovih 15 kompanija imaće razgovore sa ukupno 51 srpskom firmom tokom desetak dana", izjavila je viša savetnica u Centru za Aziju, Rusku Federaciju i ZND Privredne komore Srbije Jelena Ivanković, objavila je PKS.

Kako je navedeno, podaci za prvih šest meseci ove godine potvrdjuju dobru privrednu saradnju Srbije i Rusije.

Precizirano je da je u odnosu na isti period prethodne godine, izvoz je povećan za 17,23 odsto i iznosio je 529,3 miliona dolara, uvoz je smanjen za 38,2 odsto i iznosio je 666,1 milion dolara.

Istovremeno, izvoz usluga je za pet meseci iznosio je 111 miliona dolara, a uvoz 90 miliona dolara. Direktor preduzeća "Radik" iz Arandjelovca, koje se bavi prodajom gradjevinskog materijala, Marko Radisavljević, sastao se danas sa potencijalnim ruskim partnerima.

"Došli smo da se upoznamo sa predstavnicima ruske kompanije iz sektora gradjevinarstva kako bismo započeli distribuciju njihovih proizvoda u Srbiji i regionu", rekao je Radisavljević.

Direktorka Izvoznog centra Lenjingradske oblasti Кsenija Pjanih navela je da su u Srbiju došli predstavnici gradjevinskog i poljoprivrednog sektora.

"Neke kompanije iz Lenjingradske oblasti kupuju borovnice iz Srbije za sokove i konditorsku industriju. Znamo da Srbija ima rastući sektor građevinarstva, a mi imamo mnogo gradjevinskih kompanija, te tu vidimo mogućnost zajedničkih projekata i saradnje", istakla je Pjanih.

Generalni direktor kompanije "Helpkompozit", Dmitri Ivanov, rekao je da je to preduzeće zainteresovano za širenje na tržišta izvan Rusije.

"Zato smo došli da bi predložili srpskim kompanijama da implementiraju naše proizvode u svoje poslovanje", kazao je on.

Direktor predstavništva Trgovinsko-industrijske komore Rusije u Srbiji Vladimir Grišin smatra da je, u skladu sa dobrim bilateralnim odnosima Rusije i Srbije, potrebno dodatno iskoristiti potencijal za saradnju izmedju ruskih regiona, tamošnjih kompanija, sa preduzećima iz Srbije koja žele da svoje usluge i proizvode plasiraju na tržište Rusije i rade na zajedničkim projektima.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja