STOLARIJA MORA BITI ZAMENJENA DO GREJNE SEZONE: Ministarka otkrila kad će prvi građani dobiti NOVAC OD DRŽAVE
Foto: Profimedia

energetska efikasnost

STOLARIJA MORA BITI ZAMENJENA DO GREJNE SEZONE: Ministarka otkrila kad će prvi građani dobiti NOVAC OD DRŽAVE

InfoBiz -

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da će građani novac za zamenu stolarije dobiti tokom avgusta.

- Prvi ugovori moraju da budu u avgustu. Nadam se da ćemo pred početak sledeće grejne sezone moći da vidimo mnogo stanova koji će imati zamenjenu stolariju - rekla je Mihajlovićeva na TV "Prva".

Ujedno je podsetila da je 76 opština i gradova ispunilo sve uslove i da imaju u budžetu novac za energetsku efikasnost.

- Sada lokalne samouprave raspisuju javni poziv za kompanije koje će da rade zamenu stolarije, da ne bismo imali velike cene, a zatim se raspisuje javni poziv za građane - rekla je Mihajlovićeva i precizirala da će se građani javljati lokalnim samoupravama koje će formirati komisije i napraviti rang liste.

Ministarka je naglasila da neće biti ograničenja za građane na osnovu tipa stambenog objekta ili kvadrature.

Podsetimo, narednih dana trebalo bi da bude fromirana Uprava za energetsku efikasnost, koja ima za cilj da pomogne građanima tako što će se bespovratno finansirati 50 odsto troškova zamena vrata, prozora, izolacija na fasadama...

Uskoro bi trebalo da bude upućen i poziv svim građanima koji su zainteresovani za subvenciju za zamenu stolarije.

PVC stolarija, prozor
foto: Profimedia

- Trebalo bi da naprave premer i predračun radova koji su potrebni od strane preduzeća koji se bave ugradnjom prozora, termoizolacije itd. Sa tim predračunima će doći u lokalnu samoupravu, onda se izlazi na teren u domaćinstva i nakon toga će biti napravljena lista i moći će da se počne sa finansiranjem tih radova - naveo je ranije državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Zoran Lakićević.

Moći će da se prijave svi građani koji za tim imaju potrebu.

- Ako imamo stan od 50 kvadrata zamena prozora bi koštala recimo 100.000 dinara, od čega bi 50.000 dinara obezbedila država, a pola građani. Ako građani imaju nešto složeniju situaciju, u tom slučaju zamena izolacija na fasadama, krovova, kotlova, grejnih sistema, red veličina je 300.000 dinara, isto ide na pedeset posto građani, a pola država - rekao je Lakićević.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track