Vučurević: Od izuzetnog značaja sveobuhvatne mere Republičke vlade za pomoć privredi i građanima
Foto: PKV

Vučurević: Od izuzetnog značaja sveobuhvatne mere Republičke vlade za pomoć privredi i građanima

InfoBiz -

Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević istakao je da, kada je u pitanju najava slabljenja pandemije kovid-19, poljoprivredna proizvodnja i prehrambena industrija, kao važan deo prerađivačke industrije, posebno u AP Vojvodini, imaju, kako je rekao, najbolju startnu poziciju.

„S obzirom na strukturu roba i značajno povećanu tražnju, povratak u normalnu situaciju biće za njih relativno brz. Osim domaćeg tržišta, koje je u prethodnim nedeljama, iz poznatih razloga, apsorbovalo veoma visoke količine raznih artikala, zadržana je dobra pozicija na tradicionalnim tržištima, posebno u regionu, gde je naša roba uvek beležila značajnu tražnju“, rekao je Vučurević.

On je istakao da, osim berzanskih proizvoda kao što su kukuruz, pšenica i soja, gde je realizacija slična kao i prethodnih godina, važno je da su prilagođavanja ekonomske politike Republičke vlade, kako je rekao, dovela do mogućnosti da se izvezu značajne količine roba koje su bile u startu na listi proizvoda koje se ne mogu izvoziti. On je dodao da se tu pre svega misli na brašno i ulje. „Prema informacijama koje imamo od različitih proizvođača drugih prehrambenih proizvoda, proizvodnja i izvoz teku nesmetano i često se radi u punom kapacitetu“, istakao je Vučurević.

Prema njegovim rečima, sve ovo dovelo je do toga da se u periodu oktobrar 2019. godine – mart 2020. godine izveze 1,6 miliona tona kukuruza, a u periodu jul 2019. godine – mart 2020. godine 260.000 tona pšenice i 110.000 tona brašna.

„Kada se govori o primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, radovi na setvi koji su aktuelni u ovom delu godine, odvijaju se manje-više nesmetano i može se očekivati da će ovaj važan posao biti završen u okviru optimalnih rokova“, rekao je Vučurević.

On ističe da su trgovinski lanci različitih kategorija dobro snabdeveni svim robama i beleže znatno viši promet nego u istom periodu prošle godine, a kao problem istakao je plasman povrtarskih i ranih voćarskih kultura zbog nemogućnosti prodaje preko pijaca. „Aktivnost Republičle vlade na organizovanju elektronske prodaje u određenoj meri je ublažilo ovaj problem, tako da bi bilo dobro da se što veći broj proizvođača uključi u ovu platformu“, rekao je Boško Vučurević.

Kargo železnički, rečni i drumski transport funkcioniše neometano. Treba naglasiti da je u prethodnim danima Sekretarijat CEFTA otvorio takozvane „zelene koridore” za Zapadni Balkan u cilju nesmetanog prometa proizvoda od životne važnosti. Zadržavanje kamiona na graničnim prelazima je bitno kraće što je značajna razlika u odnosu na prethodni period.

„IT sektor za sada ne oseća značajnije posledice ove krize, a trenutni trendovi usmeravanja ka informacionim tehnologijama i elektronskoj trgovini daju očekivanja da će oni preboditi ovu krizu bez značajnijih posledice. Najveći problemi su u sektoru turizma i ugostiteljstva, gde je došlo do skoro potpunog prestanka aktivnosti i gde je neophodna pomoć u očuvanju radnih mesta i aktivnosti ovog segmenta privrede koji je u prethodnih nekoliko godina beležio značajan rast i visok nivo investicija. Jedan od načina kako u perspektivi popraviti nespornu štetu koja će nastati u ovom sektoru je da se pokrene inicijativa kod naših građana da se ove godine usmere ka domaćim destinacijama i smeštajima u svim kategorijama objekata“, rekao je Vučurević. Naravno, privredna slika je složena i postoje mnogi segmenti koji na razne načine trpe posledice ove situacije. Od izuzetnog značaja je da nakon stabilizacije unutrašnjih ekonomskih tokova, bude nastavljena intenzivna spoljna saradnja. U tom smislu, jako je važno što se u zemljama u regionu situacija smiruje, kao i normalizacija situacije kod naših ključnih spoljnotrgovinskih partnera u Evropi i šire.

„Uvereni smo da će nedavno objavljene sveobuhvatne mere Republičke vlade za pomoć privredi i građanima u očuvanju radnih mesta i ekonomske aktivnosti, uticati da iz ove teške situacije izađemo sa što manjim negativnim posledicama“, rekao je Vučurević.

(Promo - tekst / Foto:Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track