okupiće se oko 1.300 učesnika

KOPAONIK BIZNIS FORUM Guvernerka Tabaković: Vratili smo Srbiji stabilnost, sarađujemo s velikim brojem zemalja

InfoBiz -

Kopaonik biznis forum, koji će ove godine okupiti oko 1.300 učesnika, zvanično će biti otvoren danas, a uvodna izlaganja imaće guverner NBS Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Siniša Mali.

Na početku svog obraćanja, guvernerka je rekla da se u Srbiji danas o inflaciji ne govori kao prethodnih godina

- Inflacija je sedmu godinu za redom niska, NBS je uspela da očuva stabilnost cena, stabilnost finansijskog sektora, a danas je stopa nezaposlenosti jednocifrena. Aktuelna vlast je ekonomskom politikom koju je sprovodila u poslednjih nekoliko godina od Srbije stvorila zemlju sa povoljnim privrednim ambijentom, sa uređenim javnim finansijama.

- Danas za osam godina, govorimo o Srbiji s niskom inflacijom, jednocifrenom stopom nezaposlenosti, jer niko pre Vučića nije imao snage niti je razumeo mere fiskalne konsolidacije. On je to odlično razumeo i stavio budućnost Srbije iznad svega. Jedini je imao hrabrosti i jedini je razumeo nužnost mera fiskalne konsolidacije. Zahvaljujući tome, Srbija je postala poželjan partner za sve, a rezultati se mere monetarnom i finansijskom stabilnošću - istakla je guvernerka.

- To su sve uslovi za konkurentan i održiv rast. Naša ekonomija je sve pristunija na svetskom tržistu i sarađujemo s velikim brojem zemalja. Srbiji smo vratili stabilnost u svakom smislu te reči i stvorili stimaltivniji poslovni i investicioni ambijent i popravili sturkturnu konkurentnost ekonomije - naglasila je guvernerka Tabaković.

- Inflacija je u Srbiji niska i stabilna, već sedmu godinu zaredom od oko dva odsto. Zato od NBS za naredni period imate jasan smer. Stavljanje inflacije pod kontrolu, vratili smo poverenje u monetarnu politiku - rekla je Tabaković na Kopaonik biznis forumu.

foto: Printscreen

- Rezultati su merljivi i potvrđuju uspeh mera. Svoj posao radimo najbolje i u interesu svih, u prvi plan stavljamo interese države i društva kom pripadamo. - U Srbiji je tokom investicionog ciklusa od 2015. do 2019. godine zaposleno čak 230.000 građana više u privatnom sektoru. Ko može da bude protiv otvaranja novih fabrika u svim delovima Srbije? Nikome ne bi smelo da smeta što se otvaraju nove fabrike i što je tokom investicionog cikusa od 2015. godine formalna zaposlenost u privatnom sektoru povećana za više od 230.000 naših građana. Kome može da smeta što se smanjuju regionalne razlike u pogledu zapošljavanju i što se razvija putna ifnrasutra, grade klinički centri i što raste rezidencijalna gradnja - kaže Tabaković.

- Jedna od promena koju smo uveli 2012. godine je proaktivan pristup. Promenili smo način učestvovanja NBS na dinarskom i deviznom tržistu. U periodu od avgusta 2012. do danas neto smo kupili oko 4 milijarde evra.

Guvernerka je istakla i da je dinar ocenjen kao realno vrednovan.

- Prema poslednjim podacima, dinarska štednja u 2019. godini povećana za 30 odsto i da je na kraju godine iznosila 80 milijardi dinara, dok sada iznosi 83 milijarde. Ove godine ćemo 70 odsto prihoda od našeg poslovanja uplatiti u budžet, a to znači više sredstava za nove investicije i rast zaposlenosti -naglasila je Tabaković i dodala da će NBS nastaviti da čuva stabilnost finansijskog sistema zemlje.

- Naša privreda je otvorena i izložena globalnim uticajima. Promenili smo pristup vođenju monetarne politike. Iako je NBS neprofitna institucija mi račun građanima i državi svakodnevno podnosimo niskom inflacijom. Kao rezultat naših mera, finansijski uslovi u Srbiji konstantno se popravljaju.

Tabaković je najavila da će 70 odsto prihoda uplatiti u budžet, što će, kako navodi, značiti više sredstava za nove investciije i veću zaposlenost.

- U Srbiji 2015. pokrenut je investicioni ciklus. Uspešno radimo na rešavanju problematičnih kredita. Udeo problematičnih kredita (NPL) je smanjen na 4,1 odsto. To samo delić pokazatelja koji potvrđuju finansijsku stabilnost zemljle. Nivo problematičnih kredita smanjen na 4,1 odsto u decembru 2019, što je za oko 80 odsto manje u odnosu period od pre samo oko četiri godine. NBS je postala sinonim za sigurnije i brže transakcije - naglasila je Tabaković.

- Oblast inovacija i digitalne ekonomije, Srbija je lider. Cilj nam je da naši građani imaju najbolje usluge i najniže troškove. Zahvalila bih svima koji imaju poverenja u naš dinar i finansijski sistem. Zbog svih nas, ali i za budućnost Srbije potrebno je da nastavimo da radimo - rekla je guvernerka na Kopaonik biznis forumu.

1 / 4 Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Organizator skupa je Savez ekonomista Srbije, čiji predsednik Aleksandar Vlahović ocenjuje da je tema ovogodišnjeg foruma "Industrija 4.0 i povezane teme" interesantna i intrigantna i da će se nastojati u tome da se naredna tri dana odgovori na sva važna pitanja kada je ta oblast u pitanju.

Vlahović, uoči zvaničnog otvaranja 27. Kopaonik biznis foruma, kaže da, imajući u vidu da je u prethodnim godinama teško stečena makroekonomska stabilnost, a dostignute stope rasta nedovoljne za bržu konvergenciju sa razvijenim zemljama EU, pa i centralne i istočne Evrope - Srbiji potreban razvoj sistema obrazovanja, pametna specijalizacija, razvoj kreativne ekonomije.

Kopaonik biznis forum počeo je juče specijalnim događajima - najpre humanitarnom ski trkom, a potom i panelima na kojima se diskutovalo o kreativnim industrijama, ekonomskim perspektivama Zapadnog Balkana i viziji Zapadnog Balkana 2030 godine.

Biće organizovano 28 panela, tri plenarne sesije, sedam specijalnih događaja, dva posebna obraćanja gostiju i novi formati - dva otvorena razgovora.

"Srpski Davos" će na jednom mestu okupiti 200 panelista, počev od predsednice Vlade Srbije, resornih ministara, guvernerke i predsednika saveta NBS, predsednika SANU, predsednika i članova Fiskalnog saveta, ambasadora razvijenih zemalja, predstavnika međunarodnih finansijskih institucija (MMF, Svetske banke, EIB..) predsednika privrednih komora iz regiona, najznačajnijih direktora iz realnog i finansijskog sektora, velikih regionalnih investitora, preduzetnika, stranih investitora, direktora javnih preduzeća, gradonačelnika i predstavnika lokalnih samouprava...

(Kurir.rs/Tanjug/ FOTO: Tanjug/ Zoran Žestić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track