SRPSKI UDAR NA HRVATE! Šaranović kupio akcije "Kraša", a evo koji je SRPSKI BIZNISMEN zainteresovan za elitni hotel u Zagrebu!
Foto: Printskrin / You Tube

najava većeg talasa srpskih investicija u Hrvatskoj

SRPSKI UDAR NA HRVATE! Šaranović kupio akcije "Kraša", a evo koji je SRPSKI BIZNISMEN zainteresovan za elitni hotel u Zagrebu!

InfoBiz -

Kiparska kompanija srpskog biznismena Nebojše Šaranovića "Kapa star limitid" kupila je pet odsto akcija "Kraša", saopšteno je u sredu iz ovog hrvatskog konditorskog giganta.

Potvrda je usledila nakon dvodnevnih spekulacija o tajnom kupcu akcija, a Šaranovićevo ime se spominjalo u svakoj verziji. I tu nije kraj srpskog ekonomskog "udara" na Hrvatsku, jer je objavljeno i da je Miroslav Mišković zainteresovan za elitni zagrebački hotel "Esplanadu", pišu Večernje novosti.

Ove informacije se u Zagrebu tumače i kao najava većeg talasa srpskih investicija u Hrvatskoj. Sve je počelo kada je Mesna industrija "Braća Pivac" dala ponudu za preuzimanje deonica "Kraša", s tim što su braća Pivac koji su vlasnici kompanije već posedovali 30,73 odsto akcija. Namera im je bila da zajedno sa malim akcionarima iz samog "Kraša" preuzmu kompaniju, kako bi stvorili najveću fabriku čokolade i sličnih proizvoda na jugoistoku Evrope.

Međutim, pojavio se početkom septembra kupac akcija za kojeg niko nije znao koji je u roku od samo nekoliko dana kupio prvo 3,06 odsto, a zatim je prešao pet odsto. Kupovina "Krašovih" deonica koje su u međuvremenu dostigle dvostruku vrednost nastavlja se i dalje, a ekonomski analitičari tvrde da je reč o pravom ludilu kada je cena akcije u jednom trenutku porasla na gotovo 120 evra, time što je pre koji mesec bila manja od 50.

foto: Printskrin / You Tube

Kupac je Šaranović i "Kapa star grupa" koja proizvodi "jafa" kekse koji su na policama gotovo svih velikih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj. Međutim, nikome za sada nisu jasni motivi Šaranovića, jer bez obzira na intenzivnu kupovinu deonica, teško da može ugroziti braću Pivac, bez kojih nije moguće doći do kontrolnog paketa u "Krašu". "Ovakva utakmica dugo se nije videla, ali i ne čudi kada se zna da je reč o kompaniji koja dobro posluje uprkos teškoćama koje je imala. Zasada u Mesnoj industriji "Braća Pivac" tvrde da nemaju nameru prodavati svoje deonice.

Pre devet godina u štampi su se pojavile i informacije da "Kraš" želi da kupi fabriku "Jafa" iz Crvenke, ali da se Šaranović s tim nije složio. Već je tada iskazivao želju da baš on bude kupac "Kraša" kada se za to ukažu mogućnosti.

Želju da investira u Hrvatskoj navodno pokazuje i Miroslav Mišković čija kompanija "Delta holding" želi da kupi najbolji zagrebački hotel "Esplanadu". Koliko je to realno teško je reći, ali je sam hotel menjao vlasnike, a sada je najavljeno i preuređenje. Slične su se informacije pojavljivale i pre, a nedavno je Zorana Burlić, generalna direktorka "Delta rijal estejta" kazala da su kompanija "otvorenih očiju, koja ne poznaje granice".

Hrvatski mediji javljaju da postoji realna šansa da u narednim danima Šaranović dođe i do kontrolnog paketa od 25 odsto akcija, nakon čega mora da uputi ponudu za preuzimanje deonica od ostalih akcionara. U ovoj situaciji braća Pivac, koji su već objavili nameru o preuzimanju, moraju da ponude više da bi kupili druge akcije. A, u opasnosti su da kada ponude visoku cenu, Šaranović može da ponudi još više i pokupi sve akcije, jer braća ne mogu da trguju na berzi dok traje njihova ponuda. Naš biznismen već može prilično da zaradi, ako Pivcima preproda po višoj ceni paket koji je uzeo.

I u sredu je nastavljena kupovina akcija "Kraša", a pretpostavlja se da je Šaranović kupio deonica za najmanje 90 miliona kuna ili 12 miliona evra. Samo u toku dana prodato je 60.000 akcija zagrebačke kompanije za 47,9 miliona kuna, a prodaja se nastavlja. Vrednost akcije ponovo je dostigla 110 evra.

Kurir.rs/Novosti/J. Kerbler

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja