Pregovori o reformi kamate LIBOR 9. septembra

Pregovori o reformi kamate LIBOR 9. septembra

InfoBiz -
Londonska međubankarska kamatna stopa (LIBOR) je osnovni instrument za određivanje ključnih kamatnih stopa širom sveta, dok je EURIBOR njen ekvivalent u evrozoni

LONDON - Guverner Banke Engleske Mervin King pozvao je šefove centralnih banaka širom sveta da 9. septembra održe u Bazelu pregovore o reformisanju sistema određivanja ključne međubankarske kamatne stope LIBOR, objavio je Njujork tajms.

Sastanak će biti održan u okviru zasedanja Ekonomskog konsultativnog komiteta (EEC), a razgovori će biti nastavljeni nedelju dana kasnije za vreme zasedanja Saveta za finansijsku stabilnost (FSB), na kojem će takođe učestvovati predstavnici vodećih regulatorskih tela za finansijska tržišta. Šef američke Uprave federalnih rezervi (Fed) Ben Bernanki je u sredu izjavio da je sistem utvrđivanja kamatne stope LIBOR "strukturno pogrešan" i da su potrebni međunarodni napori za ponovno uspostavljanje poverenja u tu kamatu.

Bernanki je kao alternative za LIBOR pomenuo mogućnost korišćenja kamatnih stopa REPO ili prekonoćnih indeksa svopova (OIS), objavljeno je na sajtu Finmarket.ru. King je u poruci šefovima vodećih centralnih banaka sveta ukazao da postoji "apsolutno očigledna neophodnost radikalnih reformi sistema LIBOR".

Londonska međubankarska kamatna stopa (LIBOR) je osnovni instrument za određivanje ključnih kamatnih stopa širom sveta, dok je EURIBOR njen ekvivalent u evrozoni. Te stope igraju ključnu ulogu na globalnim tržištima i utiču na cenu koju banke, preduzeća i pojedinci plaćaju da bi pozajmili novac. Velike banke u SAD, Britaniji, Kanadi, Japanu, EU i širom sveta predmet su istraga zbog sumnji da su učestvovale u nameštanju LIBOR-a i drugih međubankarskih stopa.

Britansku investicionu banku "Barkliz" su evropski i američki regulatori već kaznili sa 452 miliona dolara zbog manipulacije kamatom LIBOR. Fed je prošle sedmice objavio dokument koji pokazuje da su sumnje u tržišne manipulacije tom stopom postojale još 2007. i da su Fed i Banka Engleske imali dokaze o tome 2008.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja