Stižu porudžbine za kragujevačkog fiću

Stižu porudžbine za kragujevačkog fiću

InfoBiz -
U 2013. ovaj auto prodavaće se u više od 100 zemalja širom sveta, uključujući i Sjedinjene Države

BEOGRAD - Novi FIAT model 500L koji se proizvodi u Srbiji može se od ovog meseca poručiti u Italiji i na većim evropskim tržištima, a fabrika Fijat automobili Srbija (FAS) je najavila da će do kraja godine zaposliti u Kragujevcu još najmanje 800 radnika.

Generalni direktor FAS - a Antonio Ćezare Ferara je izjavio da je u toj fabrici sada zaposleno oko 1.700 radnika i da svakog meseca prosečno bude primljeno oko 200 novih radnika pa bi FAS do kraja 2012. trebalo da ima najmanje 2.500 radnika.

Generalni direktor Ferara je kazao da je to predviđeno i ugovorom i napomenuo da će i najveći kooperanti, koji prave svoje pogone u okviru FAS i u pogonu "Grošnica", zaposliti dodatnih oko 1.000 radnika Ferara očekuje da će i ostali kooperanti u Srbiji zbog proizvodnje FIAT 500L, takođe, otvoriti nova radna mesta.FIAT je najavio da će se 500L tokom 2013. prodavati u više od 100 zemalja širom sveta, uključujući i Sjedinjene Američke Države.

U Železnicama Srbije je ranije rečeno Tanjugu da bi transport novog modela 500L do Luke Bar trebalo da počne u avgustu, a prevoz vozom tih automobila od Kragujevca do Subotice i dalje ka Nemačkoj u septembru.Serijska proizvodnja novog FIAT modela 500L u Kragujevcu je počela 4. jula i Ferara je tim povodom najavio proizvodnju oko 30.000 tih automobila do kraja godine.

Na italijanskom tržištu će se 500L, kako je rekao Ferara, prodavati po ceni od 15.500 evra, a za Srbiju se u FAS još formira cena.

Ferara je naveo da će prozivodnja FIAT 500L sledeće godine zavisiti od tržišta, da FAS planira da proizvode od 120.000 do 180.000 automobila, a ukoliko budu odgovarajući tržišni uslovi, do 200.000 automobila."Predviđamo da ćemo oko 99 odsto proizvodnje prodavati van Srbije, ali smo spremni da uvećamo procenat prodaje u Srbiji ukoliko bude veće zainteresovanosti, na primer, ukoliko državne institucije, kompanije... budu želele da u svom voznom parku imaju taj automobil", istakao je Ferara.

Generalni direktor je kazao da je FIAT u FAS do sada uložio oko milijardu i 50 miliona evra, od čega više od 350 miliona u rekonstrukciju fabrike, a ostalo u opremu.

FIAT je, inače, započeo saradnju sa Grupom Zastava još od 1953. godine. Proizvodnja novog modela 500L u pogonima u Kragujevcu rezultat je ugovora o zajedničkom ulaganju italijanskog "Fijata" i vlade Srbije u kragujevačku fabriku "Zastava automobili", potpisanog na jesen 2008. Tim strateškim ugovorom, italijanski FIAT je vlasnik 67 procenata fabrike automobila u Kragujevcu, a država Srbija preostalih 33 odsto.

Novi model 500L je vodeći u svojoj kategoriji u smislu odnosa između spoljašnjih dimenzija i unutrašnjeg prostora, jer je dugačak 415 centimetara (cm), širok 178 cm, visok 166 cm i ima međuosovinski razmak od 261 cm, tako da ima dosta prostora u putničkoj kabini i prostoru za prtljag koji ima zapreminu od skoro 400 litara.

U ponudi su tri motora koja karakterišu niži nivoi štetnih emisija i ugljen-dioksida. Reč je o dva benzinska motora (105 KS 0.9 TwinAir i 95 KS 1.4 litra) i jednom turbodizel motoru (85 KS 1.3 MultiJet 2).Posebno se ističe motor 105 KS Turbo TwinAir, koji je oborio rekord u svom segmetnu sa štetnom emisijom od samo 112 g/km.

Dvocilindrični motor TwinAir koji proizvodi FIAT, osvojio je mnogobrojne nagrade i nalazi se u vrhu svog segmenta u smislu potrošnje goriva i emisija, zahvaljujući svojoj maloj zapremini i turbo punjaču visoke efikasnosti.Od iduće godine FIAT 500L će biti ekološki još efikasniji zahvaljujući najčistijem gorivu koje je danas na raspolaganju - metanu. Reč je o premijeri modela s prirodnim gorivom i Turbo TwinAir motorom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja