BRANISLAV NEDIMOVIĆ: Seoska domaćinstva će moći da prodaju svoje proizvode na samom imanju
Foto: Fonet Nenad Đorđević

novi koncept

BRANISLAV NEDIMOVIĆ: Seoska domaćinstva će moći da prodaju svoje proizvode na samom imanju

InfoBiz -

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je da će u narednih nekoliko meseci taj resor napraviti koncept po kome će svako domaćinstvo moći da se registruje i prodaje svoje proizvode, poput sira, ili vina, na samom gazdinstvu.

foto: Foto Profimedia

Kako je saopštilo Ministarstvo poljoprivrede, Nedimović je kazao da će država obezbediti 50 odsto novca za opremu koja je neophodna domaćinstvima koja se bave preradom mleka, mesa ili grožđa dok će za devastirana područja biti izdvojeno 65 odsto povraćaja.

"Želimo da stvorimo takve zakonske preduslove gde proizvođači mogu svoje proizvode da prodaju na licu mesta, poštujući kriterijume bezbednosti hrane.

To je jedan od načina na koje se razvija svako mesto u Srbiji i svako selo. Na taj način ne prave se veliki troškovi transportujući robu", kazao je Nedimović.

On je najavio i da će država pomoći vinarima u stvaranju vinskih soba, kao prostora u kojima mogu da prave i na licu mesta prodaju robu sa minimalnim troškovima, dodajući vrednost finalnom proizvodu.

Prodaja zemlje strancima će biti ograničena

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je da će sledeće nedelje biti gotov nacrt izmena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu, kojim treba da se ograniči prodaja tog zemljišta strancima.

foto: Shutterstock

Nedimović je novinarima u Beogradu rekao danas da će u narednih 10 do 15 dana biti organizovane i javne rasprave kao i da se predlog izmena zakona mora naći pred poslanicima uskoro s obzirom da se 1. septembar bliži, kada bi sporni zakon trebalo da stupi na snagu.

"Ovo mora da se nađe pred poslanicima, jer nam se bliži 1. septembar. Mi ćemo to da rešimo i neće biti nikakvih problema", rekao je Nedimović. On je podsetio i da je premijerka Ana Brnabić iznoseći u Skupštini Srbije program i ciljeve vlade rekla da će te izmene biti zadatak Vlade koji će se rešiti u prvih 60 dana.

(Kurir.rs/Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Ko će odgovarati zbog ‘Beograda na vodi’ ?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track