Euribor blizu rekordnog minimuma

Euribor blizu rekordnog minimuma

InfoBiz -
Glavna međubankarska kamatna stopa u evrozoni, tromesečni Euribor, iznosio je danas 0,673 odsto, približivši se rekordno niskom nivou od 0,634 odsto

FRANKFURT - Međubankarske kamatne stope u Evropskoj uniji spustile su se danas blizu rekordno niskih nivoa, zahvaljujući izdašnim kreditima Evropske centralne banke (ECB) i očekivanjima da će ona preduzeti nove slične akcije, navode trgovci.

Glavna međubankarska kamatna stopa u evrozoni, tromesečni Euribor, iznosio je danas 0,673 odsto, približivši se rekordno niskom nivou od 0,634 odsto, koji je zabeležen 31. marta 2010, prenela je agencija AFP. Krajem oktobra, u vreme rasta tenzija oko sposobnosti EU da obezbedi drugi paket pomoći za Grčku i zabrinutosti oko bankarskog sektora, stopa je skočila na 1,592 odsto.

Jednomesečni Euribor spustio se na rekordno nizak nivo od 0,386 odsto, dok su šestomesečne i devetomesečne stope bile svega 0,01 odsto iznad rekordnih minimuma. Pad međubankarskih kamatnih stopa usporio je poslednjih nedelja. "Nismo više na prijatnoj nizbrdici, kao u periodu od januara do marta", rekao je strateg banke "BNP Pariba" Patrik Žak. Stope su počele da se kreću naniže u decembru, kada je ECB lansirala prvi program povoljnih trogodišnjih zajmova za banke, koji je, zatim, pokrenut i u februaru.

U okviru ta dva programa, banke u evrozoni pozajmile su 1,018 milijardi evra. Međutim, jedan strateg, koji je želeo da ostane anoniman, izjavio je da pad kamatnih stopa "nije rezultat osećanja da su rizici oslabili". Trenutno samo velike banke međusobno pozajmljuju sredstva na međubankarskom tržištu, i to ograničene količine i na veoma kratak rok, navode brojni stratezi.

Regulatorne mere i propisi o kapitalu banaka, poznati kao Bazel III obeshrabruju međusobno kreditiranje banaka, jer takve operacije spadaju u kategoriju visoko rizičnih. Efekti trogodišnjih zajmova ECB pocicnju da slabe, navode trgovci. Međubankarske stope, međutim, i dalje neznatno padaju zbog očekivanja da će ECB uskoro preduzeti nove korake za smanjenje tenzija u evrozoni, koje su se ponovo javile zbog političke krize u Grčkoj i zabrinutosti oko bankarskog sektora u Španiji. Jedan strateg je naveo da bi ECB mogla da snizi svoju osnovnu kamatnu stopu, koja trenutno iznosi rekordno niskih jedan odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja