ŽIVEĆEMO KAO SLOVENCI TEK 2101. GODINE: Šta nam se piše po sadašnjem tempu razvoja!
Foto: Thinkstock

PROGNOZE

ŽIVEĆEMO KAO SLOVENCI TEK 2101. GODINE: Šta nam se piše po sadašnjem tempu razvoja!

InfoBiz -
Prosečnu platu od 1.000 evra, koliko su prošle godine imali stanovnici „dežele“, naši građani mogu da očekuju tek za 86 godina, tvrdi se u analizi Udruženja građevinskih inženjera Srbije

BEOGRAD - Građani Srbije imaće prosečnu platu od 1.000 evra, kolika je upravo sada u Sloveniji, tek za 86 godina, preciznije 2.101. godine, ukoliko naša zemlja nastavi sadašnjim tempom razvoja, pokazala je analiza Udruženja građevinskih inženjera Srbije.Oni su računali da će plate u Srbiji, koje su trenutno 44.450 dinara ili oko 360 evra, svake godine rasti 1,2 odsto ili nešto manje od 1,5 odsto, koliko je bilo povećanje u Francuskoj 2015, rezonujući da je teško ostvarivo da sadašnja ekonomska politika u Srbiji može imati bolje rezultate od one u zemlji Asteriksa i Obeliksa.

Iseljavanje

Ove prognoze se uklapaju u nedavno istraživanje sajta Trejdingekonomist, prema kom će građani Srbije do 2020. imati prosečnu zaradu manju od 45.000 dinara. Analitičari, čije su se analize ekonomskih kretanja za oko 190 zemalja sveta pokazale kao tačne u više od 90 procenata, svoje tvrdnje zasnivaju na analizi zvaničnih ekonomskih indikatora iz centralne banke i statističkog zavoda.Autori analize Udruženja građevinskih inženjera Srbije navode da je iznos od 1.000 evra izabran jer samo ta suma može usporiti, a kasnije i zaustaviti proces iseljavanja iz Srbije.Pogrešna politika- Analiza pokazuje da su Slovenci pametniji od Srba, odnosno da su slovenački politički lideri mnogo pametniji od srpskih. Pokazuje i da je stanje u srpskoj ekonomiji katastrofalno i da vlast u Srbiji vodi pogrešnu ekonomsku politiku već 30 godina, pa imamo ekonomsku situaciju zbog koje mladi beže u beli svet. U poslednjih 25 godina iz Srbije je pobeglo oko milion građana - ističe Živojin Vujanović, predsednik Udruženja.

Kao primer rasipanja on navodi da su političari, zapošljavajući svoje članove partije na izmišljena radna mesta u javnim preduzecima i državnoj administraciji, za 10 godina „pojeli“ 293.352 radna mesta, ili 12.223 kilometra asfaltnog puta širine šest metara, ili 14.667 kilometara kanalizacije, ili 2,9 miliona novog poslovnog prostora škola, bolnica, obdaništa...Ali u kakvom je problemu Srbija govori podatak da ako naša zemlja dostigne 1.000 evra 2101. godine, Slovenija i druge zemlje neće stajati u mestu. Plata u ovoj bivšoj državi SFRJ tada će biti 2.800 evra, Austriji 5.897 evra, a Francuskoj 6.900.- Verujemo da tih 86 godina Srbija može da smanji na samo tri, ali ako se primene prave ekonomske i političke mere, jer ipak Slovenci nisu pametniji od Srba - ističe on.

Inženjeri savetujuKAKO DO PROSEČNIH 1.000 EVRA ZA TRI GODINE1. Pokrenuti proizvodnju - podsticati preduzetnike i gazdinstva2. Oporezovati tajkune, ali tako da podstiču druge proizvođače3. Ograničiti broj zaposlenih u javnim preduzećima i državnim ustanovama4. Sprečiti rad na crno5. Uvesti ličnu materijalnu odgovornost direktora JP, državnih ustanova i izabranih lica6. Uvesti posebnu vrstu testova u obrazovanju7. Posebnu pažnju posvetiti inovacijama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja