BIZNIS FORUM NA KOPAONIKU: Verbić tukao po pivu, a Arapi bacali salvete umesto dolara
Foto: Dado Đilas

Provod posle teških privrednih tema

BIZNIS FORUM NA KOPAONIKU: Verbić tukao po pivu, a Arapi bacali salvete umesto dolara

InfoBiz -
Predstavnici Emirata, posle panela o investicijama, napravili ludu žurku na kojoj je tugu zbog odliva mozgova u ladnom točenom utapao i ministar prosvete i nauke

KOPAONIK - Predstavnici Ujedinjenih Arapskih Emirata su poslednje večeri Kopaonik biznis foruma pokazali da prave dobre žurke, srpski ministar prosvete kako se ispravno pije točeno ladno, a domaćin foruma Aleksandar Vlahović i bankar Goran Pitić da još imaju dobre kukove za đuskanje.Ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata u Srbiji Džuma Rašid el Daheri, u nedostatku Srbima toliko željenih arapskih dolara, snašao se s najjeftinijim rekvizitom - salvetama, koje je tokom sevdaha bacao oko sebe. No, nisu to bile tek neke obične bele, već crvene na radost.

„Zobnatica“

Veselje koje su predstavnici UAE upriličili usledilo je posle panela o ulaganjima Emirata u Srbiju, gde je u prvi plan istaknuto da Arapi planiraju velika ulaganja u poljoprivredno preduzeće „Zobnatica“ kod Bačke Topole.Izvršni direktor „Zobnatice“ Suvaidi el Saed istakao je da planiraju da primene savremenu tehnologiju i da veliki broj hektara zemlje pokriju plastenicima i staklenicima. Suvaidi je na panelu poručio da tu žele „da ostanu trajno, a ne nekoliko godina“.ReformeMožda je to pravo rešenje za odliv mozgova iz Srbije, o čemu je na panelu „Nauka, obrazovanje - put ka ekonomiji znanja“, nešto ranije tog istog dana, govorio i Srđan Verbić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.Govoreći o odlivu najkvalitetnijih kadrova iz zemlje, Verbić je istakao da kao ministar obrazovanja ne bi trebalo da bude nezadovoljan „jer smo te mozgove proizveli“, ministar nauke bi trebalo da bude zadovoljan što „s malo kapaciteta proizvodimo dobre rezultate“, dok bi ministar tehnologije trebalo da bude zabrinut jer te ljude nismo uspeli da „smestimo“ u tehnološki razvoj i da privreda dobije rezultat. Nakon toga ministar je sudeći po fotografijama s arapske žurke odlučio i sam da odlije svoj centralni nervni sistem i obrazovnu tugu utoli u pivu.Bez strukturnih reformi ne može se izgraditi trajni održivi privredni rast, glavni je zaključak trodnevnog većanja političara, privrednika i ekonomista na 23. Kopaonik biznis forumu.

O forumuREGIONALNI APETITKopaonik biznis forum postoji već 23 godine, a ove godine je, prema rečima domaćina, okupio više od 930 učesnika. Aleksandar Vlahović je najavio da će Savez ekonomista, kao organizator, iduće godine nastaviti da ponovi ovogodišnji kvalitet Foruma i da ga popravi.- Naša ideja je da Forum dobija sve više regionalnu notu - zaključio je Vlahović. Kopaonik biznis forum organizuju Savez ekonomista Srbije i Udruženje korporativnih direktora Srbije, a pod pokroviteljstvom Vlade Srbije. Na tom skupu učestvuju predstavnici Vlade, privrednici, bankari...

Podrška privrede... Branislav Grujić i Miodrag Kostić
Podrška privrede... Branislav Grujić i Miodrag Kostić

ZAKLJUČCI Privrednici o konkurenciji i uspehu srpskog davosaKOSTIĆ: FORUM BOLJI NEGO IKADNa panelu „Održiva konkurentska prednost i kako je dostići“, direktor Mojih brendova Andrej Jovanović ukazao je da su strani investitori mnogo povlašćeniji od domaćih i njih niko ne zove tajkunima.Predsednik „MK grupe“ Miodrag Kostić ocenio je juče da je 23. po redu Kopaonik biznis forum bio najbolji dosad, da su teme bile sadržajne, a da su predstavnici Vlade došli s porukama koje je privreda podržala.- Ako treba nešto da zaključim kao jedan od sponzora i suorganizatora tradicionalnog foruma, to je da je ovaj 23. po redu dosad najbolji, najveći i u najboljim uslovima organizovan - rekao je Kostić. Predsednik „PSP-Farman“ Branislav Grujić izjavio je da bi bilo fer podržati one političare koji su spremni da sprovedu reforme do kraja, uzimajući u obzir i privredu, i ocenio da bi neko takav možda izgubio sledeće izbore, ali bi, s druge strane, pomogao da mladi ostanu i rade u Srbiji.Predsednik „Metalac grupe“ Dragoljub Vukadinović kaže da je vrlo važno formiranje Saveta za konkurentnost, koji postoji svuda u svetu, i dodao da je za uspešan rad tog tela važno da u njemu sede kredibilni privrednici.Šef agrobiznis tima za region jugoistočne Evrope EBRD Miljan Ždrale rekao je da je EBRD u 2015. investirao 9,4 milijarde evra u 30 zemalja u 381 projekat u Srbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track