TABAKOVIĆ: Ko još ima razloga da brine za vrednost kursa?
Foto: Printscreen

Dinar na novom minimumu

TABAKOVIĆ: Ko još ima razloga da brine za vrednost kursa?

InfoBiz -
Guverner Narodne banke Jorgovanka Tabaković jutros je rekla da niko u Srbiji nema razloga za brigu zbog kursnih oscilacija.

"U poslednje tri godine dinar je oslabio u proseku za jedan procenat godišnje, pa ko onda ima razloga da brine za vrednost kursa? Nema razloga za brigu. Svi smo svesni da je stabilnost kursa glavno sidro makroekonomske i opšte sigurnosti. Kurs će biti stabilan dok god sam ja na poziciji guvernera", navela je Tabakovićeva.

"Jeste najniža vrednost kursa, ali jeste i prilagođavanje stranih investitora koji imaju ovde kupljene hartije od vrednosti u skladu sa odlukama federalnih rezervi Amerike i drugih centralnih banaka pozicionirajući se tamo gde će imati najbolji profit", kazala je guvernerka.

Komentarišući pisanje medija da su banke čiji su vlasnici stranci iz Srbije izneli 280 miliona evra guvernerka je rekla da je to loša interpretacija vesti.

"Povukli su se investitori hartija od vrednosti želeći da se vrate na tržišta gde su kamate povoljnije. Povlače se uopšte iz regiona. U tih 280 miliona nema nijednog jedinog evra profita ni banaka ni privrede", kazala je ona.

Tabaković je dodala da je u prošloj godini "dobit koju se banke isplatile svojim akcionara u inostranstvu iznosila 47 miliona evra".

Guverner NBS je rekla i da je za rast jedne zemlje najvažnije poverenje građana u budućnost.

"Za to se bori svaka ekonomija", podvukla je Tabakovićeva i istakla da je ponosna na postignute rezultate.

EPK/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja