Ugrožen izvoz srpske privrede!
Foto: Dado Đilas

Radnici Akreditacionog tela traže smenu uprave

Ugrožen izvoz srpske privrede!

InfoBiz -
Sindikat zaposlenih najavio generalni štrajk, što bi moglo da stopira izdavanje sertifikata za firme koje plasiraju robu u inostranstvo

BEOGRAD - Sindikat Akreditacionog tela Srbije (ATS) najavio je stupanje u generalni štrajk od 18. januara, zahtevajući smenu v.d. direktora Milice Lukešević zbog, kako tvrde, nezakonitog i nesavesnog rukovođenja.

- Obustavom rada ATS štetne posledice trpeće više od 700 organizacija koje je akreditovao ATS kako bi domaći sertifikati bili priznati, a zatim i cela izvozno orijentisana privreda koja može ostati bez potrebnih sertifikata za plasman svoje robe na strana tržišta - objašnjava Milan Savić, predsednik Skupštine Sindikata ATS. Naime, ATS svojim pečatom garantuje ispravnost sertifikata koje privrednicima izdaju razni instituti, veterinarski zavodi, medicinske laboratorije i druge organizacije. Ako bi te organizacije ostale bez akreditacije, naša roba bi zbog dodatnih troškova analize i sertifikacije u inostranstvu izgubila na konkurentnosti.Savić ističe da je kontrola Ministarstva privrede potvrdila da je direktorka Lukešević „grubo kršila zakone, nesavesno i loše rukovodila tom institucijom“. Interna revizija, kako kaže, koju je sprovelo Ministarstvo privrede po nalogu ministra Željka Sertića, potvrdila je nepravilnosti u formiranju Upravnog odbora ATS, ali i zapošljavanje ljudi bez iskustva za poslove akreditacije.- Zbog toga je jedini zahtev 30 od 41 zaposlenog u ATS hitna smena Milice Lukešević - kategoričan je Savić. V.d. direktorka Lukešević nije odgovorila na pitanja Kurira do zaključenja ovog broja.U Ministarstvu privrede kažu da će preduzeti sve korake ka prevazilaženju problema u radu Akreditacionog tela.„U radu ATS jedini kriterijum mora da bude strogo pridržavanje zakonskih rešenja i važećih propisa koji regulišu odnose i pravila u radu ovog tela“, poručuju iz Ministarstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track