Beogradske ćate uzele pola milijarde preko plate
Foto: Thinkstock

Opštine nezakonito trošile u 2014.

Beogradske ćate uzele pola milijarde preko plate

InfoBiz -
Pored čašćavanja službenika, Grad Beograd mimo tendera 2014. ugovorio poslove teške 1,9 milijardi dinara i neosnovano preuzeo obaveze od čak sedam milijardi dinara, pokazao izveštaj državnog revizora

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali zabrojao se u isplati plata zaposlenima, pa im je iz gradske kase 2014. isplatio 425 miliona dinara više nego što je trebalo, utvrdila je Državna revizorska institucija, koja je objavila još devet izveštaja o reviziji za 2014. godinu.Revizori su otkrili i da službenici u nadležnosti Siniše Malog nisu mnogo marili ni za Zakon o javnim nabavkama, pa su bez tendera sklopili poslove vredne 1,9 milijardi dinara. Najviše obaveza, čak 727 miliona dinara, bez sprovođenja postupka javne nabavke preuzela je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda. Ništa odgovorniji nije bio ni Sekretarijat za privredu, koji je mimo Zakona o javnim nabavkama sklopio poslove vredne 311,5 miliona dinara. Bronzanu medalju po sklapanju ugovora bez tendera osvojila je Služba za opšte poslove sa 257,6 miliona dinara preuzetih obaveza.Bez osnovaGrad Beograd se obavezao i da nenamenski isplati čak sedam milijardi dinara više od onoga što je budžetom bilo propisano, dok je već isplatio 407,7 miliona dinara preko planiranog. Bez kompletno validne dokumentacije preuzete su obaveze od 840,9 miliona dinara, a bez zakonskog osnova još 207,8 miliona dinara.Gradske službe su se obavezale i da bez javnog konkursa plate 475 miliona dinara, dok je gradska Agencija za investicije i stanovanje propustila da naplati 15,6 miliona dinara penala za prekoračenje rokova za izvođenje radova. Revizori su utvrdili da u Bilansu stanja grada Beograda fali najmanje 5.442 stana, 7.863 poslovna prostora, 3.329 ostalih nepokretnosti i 10.915 jedinica zemljišta.Kapitalno trošenjeRevizori su kontrolisali i finansije AP Vojvodine, koja je isplatila 1,8 milijardi dinara bez zakonskog osnova. Najviše para iz pokrajinskog budžeta isplaćeno je Fondu za kapitalna ulaganja - 1,5 milijardi dinara. Pokrajinska vlada je bez sprovedenog postupka javnih nabavki preuzela obaveze od 19,6 miliona dinara, dok je bez validne dokumentacije isplatila 159 miliona. Za subvencije je vlada Bojana Pajtića iskazala manje obaveze u iznosu od 652,8 miliona dinara, a preuzela je obavezu da isplati 9,2 miliona dinara više od planiranih budžetom.Osim ovih, objavljeni su i izveštaji o reviziji Završnog računa budžeta Srbije, reviziji poslovanja Uprave carina, opština Negotin i Mali Iđoš, zatim JKP „Vodovod i kanalizacija“ Indija, JKP „Parking servis“ Niš i JKP „Gradske pijace“.

Bušna i republička kasaVUJOVIĆ SAKRIO DUG OD 8,2 MILIJARDERevizijom Završnog računa budžeta za koji je zadužen ministar finansija Dušan Vujović utvrđeno je da je na kraju 2014. za 8,2 milijarde dinara prikazan manji dug po osnovu emitovanja hartija od vrednosti u odnosu na podatke u Izveštaju o primljenim kreditima i izvršenim otplatama dugova u toku 2014. Manje su prikazane i kratkoročne obaveze u odnosu na emitovane obveznice za 267 miliona dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track