Premijer i sebi dao povišicu u budžetu
Foto: Fonet

Sve o budžetu za 2016: Evo kako će se trošiti novac poreskih obveznika

Premijer i sebi dao povišicu u budžetu

InfoBiz -
Više para dobili su Nikolićev i Vučičev kabinet, kao i ministarstva finansija, građevinarstva, državne uprave i privrede, a manje sredstava sledi diplomatiji, trgovini, poljoprivredi, policiji, vojsci i kulturi

BEOGRAD - Najveći gubitnici u Predlogu budžeta za 2016. jesu kultura, koja će u odnosu na prethodnu godinu dobiti 5,5 milijardi manje, i selo, koje je uskraćeno za milijardu dinara. Ali zato će „Železnice Srbije“ dobiti skoro šest milijardi dinara više na ime subvencija.Predlog budžeta juče je poslat Skupštini, koja će uskoro o njemu raspravljati. Kada se pogleda raspodela novca iz budžeta, i među članovima Vlade Srbije ima dobitnika i gubitnika. Više para nego prošle godine dobiće premijer Aleksandar Vučić, vicepremijerke Kori Udovički i Zorana Mihajlović, ali i ministri finansija i privrede Dušan Vujović i Željko Sertić. Više novca za trošenje imaće i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, pre svega u delu za putovanja, i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

Neki će da putuju, a neki će da krešu dnevnice vojnicima... Gojkovićeva, Nikolić i Gašić
Neki će da putuju, a neki će da krešu dnevnice vojnicima... Gojkovićeva, Nikolić i Gašić

S manje novca u kasi sledeće godine moraće da se zadovolje dva potpredsednika Vlade - Ivica Dačić, koji je i šef diplomatije, i Rasim Ljajić, koji vodi trgovinu i telekomunikacije. Skresani su i prihodi vojske i policije za po dve milijarde dinara, pa će na muci biti ministri Bratislav Gašić i Nebojša Stefanović.Predlog zakona o budžetu za 2016. godinu predviđa prihode od 997,4 milijarde dinara, a rashode od 1.119 milijardi. Planirani fiskalni deficit na nivou Republike za sledeću godinu iznosi 121,8 milijardi dinara. Ove godine planirano je da deficit bude oko 191,3 milijarde, ali će do kraja ove godine ipak biti oko 100 milijardi.Budžet je planiran na osnovu prognoze da će u 2016. godini rast BDP iznositi 1,75 odsto, a da će inflacija biti 2,8 odsto.

Na mukama... Kori Udovički, ministarka državne uprave
Na mukama... Kori Udovički, ministarka državne uprave

Konačna odluka zaposleni u državnoj službiBEZ POSLA 14.512 ĆATAMinistarstvo državne uprave saopštilo je da bi u naredna dva meseca broj zaposlenih u javnom sektoru trebalo da bude smanjen za 14.512 ljudi.- Ukupan broj zaposlenih smanjuje se za 14.512, i to 8.511 u republičkim organima, 250 u APV i 5.751 u opštinama i lokalnim javnim preduzećima - navelo je ministarstvo.Zakon o načinu utvrđivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru nalaže da korisnici javnih sredstava prilagode sistematizacije radnih mesta maksimalnom broju, što, kako kaže u ministarstvu, znači da se od njih očekuje da u narednih 60 dana reorganizuju način rada tako da isti posao mogu obavljati s manje zaposlenih.Vladinom fiskalnom strategijom predviđeno je da 2016. godine broj radnika u javnom sektoru bude smanjen ukupno za 35.000, uključujući i penzionisanje. Uslov za penziju ima 12.000 zaposlenih.

Nacrt zakona o finansiranju lokalaOPŠTINE OSTALE BEZ OSAM MILIJARDI DINARA- Za gradove i opštine u Srbiji rešenja predočena u Nacrtu zakona o finansiranju lokalne samouprave nisu prihvatljiva jer im se smanjuju prihodi osam milijardi dinara, što ugrožava osnovne potrebe građana - saopštila je Stalna konferencija gradova i opština (SKGO). Nacrt zakona predviđa da će opštine ubuduće dobijati 50 umesto dosadašnjih 80 odsto od poreza na zarade.

Novi kreditiDRŽAVA SE ZADUŽUJE JOŠ 5,5 MILIJARDI €Vlada Srbije planira da se u 2016. godini zaduži za 662 milijarde dinara ili 5,5 milijardi evra kako bi finansirala budžetski deficit i otplatila glavnicu duga za pozajmice uzete od domaćih i stranih kreditora. U predlogu budžeta navodi se da će biti uzeti krediti od najviše 90,1 milijardu, prodaće se državne obveznice u Srbiji do 450 milijardi dinara i državne evroobveznica na stranom tržištu za 122,5 milijardi.

Povećanje akcizaSKUPLJI GORIVO, ALKOHOL, PIVO, DUVAN...Predlogom izmena Zakona o akcizama, koji je dostavljen Skupštini na usvajanje, predviđeno je povećanje akciza na gorivo i alkoholna pića od januara iduće godine kako bi se obezbedili veći prihodi u budžetu. Akciza za bezolovni benzin biće povećana sa 50 na 52,5 dinara, na dizel sa 50 na 54 dinara, na alkoholna pića u proseku za dva odsto ili od šest do tri dinara i na pivo za dinar. Sledeće godine očekuje nas i povećanje akciza na duvan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja