PARKING SERVIS PRETI: Izvršitelji plene kola zbog kazni
Foto: Dragana Udovič

Nema oprosta dugova neplatišama

PARKING SERVIS PRETI: Izvršitelji plene kola zbog kazni

InfoBiz -
Dug za parkiranje spada u vrstu komunalnih potraživanja i može biti naplaćen zaplenom dužnikove zarade ili pokretnih stvari, kažu u Komori izvršitelja

BEOGRAD - Vlasnici četvorotočkaša koji ne plaćaju parking uskoro mogu da očekuju da im na vrata zakucaju privatni izvršitelji i u ime „Parking servisa“ zaplenom imovine naplate sva dugovanja, pa čak i da im oduzmu automobil.U „Parking servisu“ kažu da se naplata dugova izvršiteljima predaje na godišnjem nivou, bez obzira na visinu duga i broj neplaćenih dnevnih parking-karata, kako dugovanja ne bi zastarela. Za deset meseci od početka primene Zakona o izvršenju i obezbeđenju „Parking servis“ je angažovao 70 izvršitelja kojima je predato 14.068 predmeta za naplatu ukupnog duga od 400 miliona dinara.Nema povlašćenih- Apelujem na građane da izmire svoje obaveze i iskoriste popust od 50 odsto na dnevnu parking-kartu jer će, ukoliko se usluga parkiranja ne plaća redovno, sva dugovanja sigurno stići na naplatu, pošto se svi predmeti redovno daju izvršiteljima i nema povlašćenih dužnika. U tom slučaju će, osim osnovnog duga, morati da plate i troškove izvršenja - kaže za Kurir Andrija Čupković, direktor „Parking servisa“. On upozorava da dvadesetak izvršitelja ipak ne radi dobro svoj posao jer za 10 meseci nisu rešili nijedan predmet.Iz Komore izvršitelja Srbije ističu da su, prema Zakonu o izvršenju i obezbeđenju, izvršitelji jedini nadležni za naplatu duga za parkiranje jer to spada u vrstu komunalnih potraživanja.- Kada dobiju predlog za izvršenje, izvršitelji prvo proveravaju imovinsko stanje dužnika da bi naplatili dug. Naplata duga može biti zaplenom dužnikove zarade, zaplene i prodaje pokretnih stvari, u koje spada i automobili, o čemu podatke izvršitelji dobijaju od MUP - kaže za Kurir Svetlana Manić, zamenik predsednika Komore izvršitelja.Estrada na leduInače, među neplatišama parkiranja su i poznate estradne zvezde Šaban Šaulić, Nataša Bekvalac, Đole Đogani, Jelena Karleuša, Goca Tržan, Dara Bubamara i Vlado Georgiev, pa i njima preti opasnost od zaplene luksuznih automobila radi naplate dugovanja.

DUŽNICIŠaban ŠaulićNisu moji prekršaji„Znam da imam te neke prekršaje, ali nisam ih ja napravio. U životu nisam ogrebao automobil, a kamoli da nisam platio kaznu. Imam drugara koji me vozi do Krčedina, pa je verovatno on nešto zeznuo. Možda i moj sin, on vozi moje automobile.“Đole ĐoganiPlatiću sve„Verovatno da postoje te kazne, ali ja ih još nisam video jer su zaključane u ormariću. Platiću ja to sve jer nikome nikad nisam ostao dužan.“Kako je Kurir ranije pisao, na Đoganijevu adresu izvršitelji su poslali obaveštenje o dugu za parkiranje u visini od 50.000 dinara.Nataša BekvalacPlatila dugPevačica je za neplaćeni parking nakupila dug od oko 200.000 dinara. U „Parking servisu“ kažu da je Bekvalčeva izmirila dug čim su podneli tužbu.Jelena KarleušaOdbija da platiEstradnoj divi uskoro će na vrata zakucati izvršitelji jer „Parking servisu“ duguje više od 60.000 dinara. Iako je „Parking servis“ podneo tužbu za naplatu dugovanja, ona se na to ne obazire, već i dalje ne izmiruje svoje dugove.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja