U HRVATSKOJ I CRNOJ GORI CENE VEĆE ČETIRI PUTA: Srpsko voće je najjeftinije!

Limun potvrđuje pravilo
Dok se kilogram nektarina u Srbiji može kupiti i za 40 dinara, Hrvati za njih moraju da izdvoje najmanje 160 dinara, a Crnogorci čak 180, dok u nekim gradovima one koštaju i do 300 dinara.
Jedino je limun u Srbiji drastično skuplji nego kod komšija, pa je za kilogram potrebno izdvojiti najmanje 230 dinara, dok se u Crnoj Gori on može pazariti i za 160 dinara.
Slična situacija je i sa povrćem, pa tako paradajz u Srbiji košta 70 dinara, u Crnoj Gori je njegova najniža cena 90, a u Hrvatskoj 135 dinara, mada dostiže cenu i od 180 dinara po kilogramu.
Petar Bogosavljević iz Pokreta potrošača Srbije smatra da su niže cene voća i povrća na pijacama u Srbiji posledica povećane ponude u Srbiji u odnosu na Hrvatsku i Crnu Goru.
- Proizvodi koji imaju niže cene dobrim delom se proizvode u Srbiji. Drugi faktor koji uslovljava više cene u Hrvatskoj i Crnoj Gori jeste povećana tražnja i potrošnja voća i povrća u vreme turističke sezone. Ali kad uporedimo ove cene s primanjima u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, potrošači u Srbiji imaju daleko manju kupovnu moć i u nezavidnijem su položaju - smatra Bogosavljević.
Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, proizvođačke cene pojedinih proizvoda poljoprivrede i ribarstva u maju su u proseku smanjene za 0,6 odsto. Najviše je pojeftinilo povrće, i to za devet odsto, dok je krompir poskupeo za 47 odsto.
Da li zbog veće tražnje ili niske ponude, tek u Hrvatskoj su cene uvoznog voća i povrća paprene, pa na najskupljoj pijaci u Rovinju kilogram belog grožđa iz Španije košta 10,5 evra (80 kuna), a kilogram paradajza 5,30 evra (40 kuna), dok se za smokve mora izdvojiti osam evra. Za kilogram trešanja na Braču potrebno je izdvojiti neverovatnih 13,20 evra.
Profesor Stipe Lovreta sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu ističe da je to što je Srbija poljoprivredna zemlja ključno što su niže cene voća i povrća u Srbiji u odnosu region.
- Ima dosta individualnih proizvođača kojima je zelena pijaca jedino mesto za prodaju, pa zbog velike konkurencije moraju da spuštaju cenu. Kada je reč o uvozu svežeg voća i povrća, u Srbiji uvoznički lobi nije u tolikoj meri prisutan kao u Hrvatskoj i Crnoj Gori - kaže Lovreta.
OVAKO NAS VARAJU U RESTORANIMA: Konobari ne kažu ništa, već samo donesu račun - naplate i ono što niste poručili, a ovo im je IZGOVOR!