EKONOMSKI SAMIT Dodik: RS je jedno od većih gradilišta u regionu
Foto: Tanjug Sava Radovanović

Skup u Beogradu

EKONOMSKI SAMIT Dodik: RS je jedno od većih gradilišta u regionu

InfoBiz -
U prethodnih devet godina, kazao je, BDP u RS je porastao šest puta, valuta je stabilna, stopa PDV je jedna od najnižih u regionu, a porez na profit je 10 odsto, dok su sva prava invesitora zaštićena
1 / 2 Foto: Tanjug Sava Radovanović

BEOGRAD - Republika Srpska je jedno od većih gradilišta u regionu, da ima značajne mogućnosti za invesitiranje, kao i da sebe vidi kao deo evropske zajednice, izjavio je danas u Beogradu predsednik tog entieta Milorad Dodik.

Dodik je na 15. Ekonomskom samitu Srbije rekao da RS ima stabilne insitucije sistema koje ne izazivaju krizu, da je u ekonomskom smislu entitet koji može suvereno da odlučuje u svim sferama ekonomskog života i da čini sve što može da privuče dodatne investicije, izmenama zakona, ali i "giljotinom propisa".

Ocenivši da je regionalna saradnja veoma važna, jer bez nje nema političke i bezbednosne stabilnosti, ali ni investicija, predsednik Srpske je istakao da i Srbija ima jednu od najstabilnijih vlada u regionu, te da treba da bude lider ekonomskog razvoja.

"“Zato i podržavamo sve napore Srbije za privlačenje investicija i razgovaramo sa Srbijom o zajedničkim projektima"”, rekao je Dodik na skupu. U prethodnih devet godina, kazao je, BDP u RS je porastao šest puta, valuta je stabilna, stopa PDV je jedna od najnižih u regionu, a porez na profit je 10 odsto, dok su sva prava invesitora zaštićena.

U prilog konstatacija da je Srpska jedno od navjećih gradilišta u regionu, Dodik je pomeuo primer autoputa od Doboja do Banjaluke koji bi trebalo da bude završen za dve godine, a koji treba da bude deo koridora do granice sa Srbijom. “To je u razvojnom smislu veoma važno jer će omoguciti da se RS snažnije integriše sa privredom Srbije”, rekao je Dodik. Govoreći o drugim investicijama, Dodik je rekao da će ove godine biti otvorena termoelektrana, kao i da RS želi da iskoristi veliki energetski potencijal koji poseduje.

“U RS postoji značajna mogućnost za investiranje”, istakao je i podsetio da je prošle godine, uprkos poplavama, RS imala neznatni rast BDP što je, kako je nave, bilo ravno podvigu. Dodik je rekao da RS sebe vidi kao deo evropske zajednice kao i da želi da bude vidljiva u procesu pristupanja EU. “Naše opredeljenje je da budemo integrisani deo EU”, rekao je predsednik Srpske istakavši da je Rusija značajan investiror i da RS ne želi da izgubi tu zemlju kao potencijalnog ulagača.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja