MULJANJE: Inspektori češljaju turističke agencije
Foto: Shutterstock

Pune ruke posla za Ministarstvo turizma

MULJANJE: Inspektori češljaju turističke agencije

InfoBiz -
Agencije se optužuju za držanje radnika na crno, izbegavanje plaćanja PDV i poreza na dobit, kao i dugovanja inopartnerima

BEOGRAD - Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija poslednjih dana ima pune ruke posla jer proverava mnogobrojne anonimne žalbe na rad turističkih agencija.Da li su prijave koje su dobili posledica opravdanog nezadovoljstva putnika ili je reč o međusobnom obračunu konkurenata pred start turističke sezone, užurbano utvrđuje turistička inspekcija, ali i ostali nadležni državni organi.Ko je na spiskuKako Kurir saznaje, među prijavljenim su i agencije „Helena travel“ i „Barcino turs“.- U anonimnim prijavama koje je dobila turistička inspekcija tvrdi se da agencije „Helena“ i „Barcino turs“ imaju neprijavljene radnike, izbegavaju da plaćaju PDV, kao i da nisu platile porez na dobit za protekli period. U prijavama je navedeno da ove agencije nisu izmirile obaveze za hotele za prošlu godinu ni prema grčkom partneru. Tvrdi se i da ove dve firme međusobno razmenjuju vile kako bi se što teže ušlo u trag novcu od aranžmana. Zbog opasnosti da rade nešto nezakonito što bi dovelo do zatvaranja ovih agencija koje imaju stotine zakupljenih kreveta u Grčkoj, a što bi moglo da se obije o glavu hiljadama putnika, turistička inspekcija je počela da ih proverava - tvrdi izvor Kurira.Da su provere ovih turističkih agencija vršene, Kuriru je potvrđeno i u Ministarstvu.- Tokom prošle godine turistička inspekcija je primila 12 prijava građana protiv agencije „Barcino“, i jednu protiv agencije „Helena travel“. Ove godine primljene su po dve prijave protiv ovih agencija, koje su se uglavnom odnosile na finansijsko poslovanje agencija i povredu radnog prava i te prijave su prosleđene nadležnim organima. U svim slučajevima kad su se prijave putnika odnosile na neizvršenje programa putovanja i kad je kontrolom inspektora utvrđeno da su prijave bile opravdane, inspektori su preduzeli zakonom propisane mere. U kontrolama navedenih agencija pred početak zimske i letnje sezone nisu utvrđene nepravilnosti iz nadležnosti turističke inspekcije - kažu u tom ministarstvu.Poreska bez odgovoraOni dodaju da su tri prijave protiv ovih agencija koje su se odnosile na finansijsko poslovanje prosledili nadležnoj poreskoj inspekciji, ali još nisu dobili obaveštenje o rezultatima tih kontrola. Iz Poreske uprave do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovore.

Provera... Rezultati inspekcijskih nadzora uglavnom bili dobri
Provera... Rezultati inspekcijskih nadzora uglavnom bili dobri

„Helena travel“UREDNO POSLUJEMOVladimir Glišin iz agencije „Helena travel“ potvrđuje da su nadležene inspekcije u poslednja dva meseca kontrolisale njihovo poslovanje zbog anonimnih prijava „najverovatnije zlonamernih konkurenata“.- Dosadašnjim kontrolama inspekcija nisu utvrđene nikakve nepravilnosti u našem poslovanju. Uredno izmirujemo sve poreze, kao i sve zakonske obaveze prema državi, što uključuje i prijavljivanje apsolutno svih radnika, o čemu posedujemo urednu dokumentaciju. Svojim partnerima sve plaćamo na vreme ili čak pre vremena - kaže Glišin i dodaje da ne postoji nikakva opasnost od zatvaranja agencije.

„Barcino turs“SVE PO ZAKONUI Vladimir Bogićević iz „Barcino tursa“ potvrđuje da je poreska inspekcija dva puta prošle godine kontrolisala poslovanje agencije.- Prvi put su kontrolisali PDV, dok je drugi put kontrolisan porez na dobit. U oba slučaja nisu utvrđeni prekršaji pa samim tim nije bilo ni kazni, o čemu postoje zapisnici i rešenja inspektora. Tokom godine imamo povremene kontrole inspekcije rada i nikad nije bilo problema. Grčkim partnerima je sezona davno isplaćena i trenutno ne postoje dospela potraživanja naših dobavljača - kaže Bogićević i tvrdi da „ne postoji nikakva mogućnost zatvaranja agencije“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track